24 dec 2013

Evacuaties in Gentbrugge door WOII-bom voltooid

Het Laatste Nieuws - 24 december 2013 In Gent is het gemeentelijk rampenplan afgekondigd en zijn er verplichte evacuaties aan de gang in een straal van 300 meter rond de plaats in de Peter Benoitlaan (Gentbrugge), waar deze namiddag een oorlogsbom werd gevonden. Maar de actie verloopt moeizaam. Een klein groepje mensen kregen we moeilijk uit hun woning, is te horen op de crisiscel. DOVO begint pas met de ontmanteling van de bom als alle inwoners binnen de straal van 300 meter ontruimd zijn. Dan wordt ook de E17 kortstondig afgesloten.Rond 16.00 uur werd gestart met de evacuaties, die vanaf 16.30 bij burgemeestersbevel verplicht waren. In een lokale dienstencentrum in Gentbrugge werden tegen 20.00 uur ongeveer een driehonderd mensen opgevangen.

De evacuatie kende een moeizaam verloop, maar na bemiddeling werd uiteindelijk tegen 20.00 uur quasi iedereen overtuigd om de woning te verlaten. "Dat was een voorwaarde voor DOVO, zij wilden niet starten met de ontmanteling vooraleer alle bewoners geëvacueerd waren", klinkt het.

 

Ontmanteling
Binnen een straal van 650 meter mag niemand zijn woning verlaten. "Het is echt van belang dat iedereen gevolg geeft aan de oproep, want hoe sneller DOVO met de ontmanteling kan beginnen, hoe sneller iedereen kerst kan vieren", deed waarnemend burgemeester Elke Decruynaere (Groen) eerder vandaag een oproep naar de inwoners. "

Door de bom werd het treinverkeer op de lijn 50 tussen Brussel-Zuid en Gent-Sint-Pieters rond 15 uur al stilgelegd. Het onderbroken treinverkeer wordt intussen omgeleid via de lijn 50A.

 

Graafwerken
De hulpdiensten werden omstreeks 13.50 verwittigd door een man uit de Peter Benoitlaan in Gentbrugge, in de buurt van het station van Merelbeke. De man had tijdens graafwerken in zijn tuin een oorlogsbom gevonden, meldt de lokale politie. Het gaat om een Engelse vliegtuigbom van ruim 200 kilogram uit de Tweede Wereldoorlog. De bom bevat zo'n 108 kilogram springstof. Van dat type zouden er nog niet veel gevonden zijn.

De geëvacueerde inwoners uit de Peter Benoitlaan en omliggende straten worden opgevangen in een nabijgelegen lokaal dienstencentrum. Rond 17 uur was daar al een honderdtal mensen aanwezig. De crisiscel opende een noodnummer (09/268.88.48) voor mensen die liever kerstavond bij familie willen bijwonen, maar wel willen weten wanneer ze terug naar hun woning terechtkunnen.

Burgemeester Decruynaere meldt dat het crisiscomité sinds 17 uur bijeen is en benadrukt dat de maatregel om te evacueren van preventieve aard is.

 

Treinverkeer in de soep
Door de vondst van de bom werd het treinverkeer op de lijn 50 (stoptrein naar Brussel) omstreeks 15 uur in beide richtingen onderbroken. Omdat door een ander incident de (nieuwe) lijn 50A Gent-Brussel ook al onderbroken was, spoorden er tussen 15 uur en kort voor 16 uur geen treinen tussen de hoofdstad en Gent. Op die lijn 50A in Erpe-Mere kwam de houten bekisting van een brug in aanbouw op de bovenleiding terecht. Dat euvel is sinds 15.50 uur van de baan.

Ook elders in het land was er deze namiddag hinder door stormschade. In Nijlen viel er een boom op de sporen waardoor het treinverkeer tussen Lier en Herentals onderbroken was. Omstreeks 14 uur werden de sporen daar opnieuw vrijgemaakt. Er is wel kans op gevolgsvertragingen. Tussen Bordet en Evere werd het spoorverkeer eveneens verstoord dat een boom op de sporen was gevallen, maar dat probleem was snel opgelost. De hinder die de hogesnelheidstrein tussen Antwerpen en Amsterdam ondervond, was rond 14.10 uur opgelost. Op Nederlands grondgebied was een plastic zeil in de bovenleiding vastgeraakt, waardoor de Thalys moest omrijden via Roosendaal.