24 dec 2013

Evacuaties in Gentbrugge door WOII-bom voltooid

Het Laatste Nieuws - 24 december 2013

In Gent is het gemeentelijk rampenplan afgekondigd en zijn er verplichte evacuaties aan de gang in een straal van 300 meter rond de plaats in de Peter Benoitlaan (Gentbrugge), waar deze namiddag een oorlogsbom werd gevonden. Maar de actie verloopt moeizaam. Een klein groepje mensen kregen we moeilijk uit hun woning, is te horen op de crisiscel. DOVO begint pas met de ontmanteling van de bom als alle inwoners binnen de straal van 300 meter ontruimd zijn. Dan wordt ook de E17 kortstondig afgesloten.Rond 16.00 uur werd gestart met de evacuaties, die vanaf 16.30 bij burgemeestersbevel verplicht waren. In een lokale dienstencentrum in Gentbrugge werden tegen 20.00 uur ongeveer een driehonderd mensen opgevangen.

De evacuatie kende een moeizaam verloop, maar na bemiddeling werd uiteindelijk tegen 20.00 uur quasi iedereen overtuigd om de woning te verlaten. "Dat was een voorwaarde voor DOVO, zij wilden niet starten met de ontmanteling vooraleer alle bewoners geëvacueerd waren", klinkt het.

Ontmanteling
Binnen een straal van 650 meter mag niemand zijn woning verlaten. "Het is echt van belang dat iedereen gevolg geeft aan de oproep, want hoe sneller DOVO met de ontmanteling kan beginnen, hoe sneller iedereen kerst kan vieren", deed waarnemend burgemeester Elke Decruynaere (Groen) eerder vandaag een oproep naar de inwoners. "

 

Lees het volledig artikel op de website van Het Laatste Nieuws.