18 mei 2014

Extra plaatsen in scholen en kinderopvang

Ouders die nog voor het kind verwekt is op zoek gaan naar een crèche, omdat er anders geen plaats meer is. Vaders en moeders die voor de schoolpoort kamperen in de hoop een van de schaarse beschikbare plekjes te bemachtigen om hun kleine in te schrijven. Het is de realiteit in veel Vlaamse steden. In Gent pakken we de wachtlijsten aan.

“Niet met stoelen bij te plaatsen, containerklassen en ruimtes op te offeren, maar grote bouwdossiers. Wij gaan voor duurzame schoolgebouwen die aan de passiefnormen voldoen. Ook de andere onderwijsnetten breiden uit. De totaalsom moet voldoende zijn voor een plek voor elk kind in de buurt.” - Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs.

In het stedelijk onderwijs in Gent komen er deze legislatuur 1.700 extra plaatsen bij. Zo komen er nieuwe scholen aan de Oude Dokken en in de Sint-Bernadettewijk. Andere scholen worden groter.

Voor de kinderopvang zijn er 220 bijkomende plaatsen voorzien. Dat Gent dubbel zoveel kinderopvang heeft als Antwerpen, is te danken aan de lokale inspanning van de voorbije jaren.

“Toch blijft uitbreiding nodig. Het gaat echter niet alleen om de kwantiteit, maar ook om de betaalbaarheid. De volgende Vlaamse regering moet daar centen voor uittrekken. Anders moeten nieuwe initiatieven al snel weer hun deuren sluiten, omdat het financieel niet houdbaar is. Dat zou spijtig zijn.” Elke Decruynaere, schepen van Kinderopvang.