19 mrt 2021

Kleuters van De Boomgaard leggen zelf eerste steen van nieuwe vleugel

Kleuters van basisschool De Boomgaard in de stationsbuurt hebben de eerste stenen gelegd van een duurzame nieuwbouw voor de schooladministratie, waardoor er in de huidige gebouwen plaats vrijkomt voor 2 klassen. Ook de speelplaats wordt vernieuwd en de school krijgt een overdekte speelruimte en fietsenberging.

Kleuters gaan zelf aan de slag

Een klassieke eerstesteenlegging was omwille van de coronamaatregelen niet mogelijk en daarom legden de 15 kleuters van de klas van juf Sandra samen met hun juf en de schooldirectrice zelf de eerste stenen van de nieuwbouw voor freinetschool De Boomgaard.

"Wat een heerlijke ervaring voor de kleuters, om zelf de handen uit de mouwen te kunnen steken voor de eerstesteenlegging van deze nieuwe vleugel."

Elke Decruynaere, schepen van onderwijs

Ze werden begeleid door de projectleider van de stedelijke dienst Facility Management, die hen vertelde over de bouwplannen, toonde waar de muren van de aanbouw zullen worden gemetst en hun vragen beantwoordde. De kleuters lieten deze kans niet schieten en ontdekten al snel dat metselen wel plezierig, maar toch niet zo eenvoudig is. Na de activiteit werd het metselwerk dan ook weer aan de professionelen overgelaten.

De uitbreiding wordt een passief-nieuwbouw

Er komt een passief-nieuwbouw met een minimaal energieverbruik op de plaats waar tot voor kort nog een bouwvallige woning stond. Die werd aangekocht door de Stad om de uitbreiding mogelijk te maken.

"Dit is de oudste freinetschool van Gent; een fantastische plek die een beetje uit z’n voegen barstte. Door deze bouwwerken krijgt de school niet alleen meer plaats, we gaan ook de speelplaats ontharden en avontuurlijker maken en er komen extra fietsenstallingen."

Elke Decruynaere, schepen van onderwijs

De nieuwbouw zal plaats bieden aan de burelen van de school en de buitenschoolse opvang. Door die samen onder te brengen in die nieuwbouw brengen we structuur in de school en maken we 120 vierkante meter ruimte vrij voor twee klassen. In de aangebouwde vleugel komt bovendien een nieuwe toegang langs de Burggravenlaan, die onder meer dient als evacuatiedoorgang en fietsdoorgang. De medewerkers van de school en de buitenschoolse opvang zullen de uitbreiding in het voorjaar van 2022 in gebruik kunnen nemen.

Avontuurlijke speelplaats en fietsenberging

Ook het sanitair wordt vernieuwd en er komt een extra kleedkamer. Verder wordt de speelplaats vernieuwd en komt er een overdekte speelruimte en fietsenberging. Door de uitbreiding van de fietsenstalling beschikt de school bovendien over één fietsrek per twee kinderen. De Stad zorgt zo voor extra plaats voor de kinderen die elke dag naar school fietsen.

 

In de pers verschenen

18.03.2021 Het Laatste Nieuws: Kleuters leggen zelf eerste steen van nieuwe gebouwen Freinetschool De Boomgaard

18.03.2021 Het Nieuwsblad: Kleuters leggen zelf de eerste stenen van nieuwe schoolvleugel