Hoe kunnen we op school positief omgaan met de meertalige achtergrond van kinderen?
Daarover publiceerde de Stad Gent in het voorjaar het boek 'Meertaligheid, een troef!' Daarin vinden leerkrachten, ouders en andere geïnteresseerden een schat aan concrete handvatten, instrumenten en praktijkvoorbeelden.
Uitgangspunt is dat weer goed aan doen de moedertaal en culturele achtergrond van de kinderen naar waarde te schatten. Die rijkdom erkennen en benutten levert veel meer positieve resultaten dan straffen of negeren.
“Nederlands blijft de voertaal op onze scholen, maar we schieten niet meer in een kramp als kinderen een andere taal spreken. Integendeel, we maken van die meertaligheid net een troef om te werken aan betere schoolresultaten."
Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs, Opvoeding en Jeugd Gent.
De Koning Boudewijnstichting nodigde schepen Elke Decruynaere uit om die aanpak voor te stellen in Washington op het Transatlantic Forum Inclusive Early Years.
Het congres draaide rond meertaligheid en meervoudige identiteiten. Die benadering maakt Gent in Vlaanderen tot pionier, maar internationaal staan we met onze Gentse strategie zeker niet alleen. Over heel de wereld zetten scholen in op meertaligheid als troef.
Meer informatie