26 feb 2014

Geen geld meer voor beroepenbeurs

Het Nieuwsblad - 26 februari 2014 'Keuze voor BSO of TSO moet bewuster'In het ICC loopt tot donderdag 27 februari een beroepenbeurs. Geen standjes met studierichtingen, wel met beroepen. Zo'n 1.500 leerlingen, uit zowel lagere school als uit de eerste graad van het secundair, kunnen er spelenderwijs proeven van wat elk beroep te bieden heeft. Het is voorlopig de laatste keer dat dit kan, want de provincie draait de geldkraan dicht.

Er bestaat een Duits filmpje waarin een doordeweeks straatbeeld wordt getoond. Alles waar vakwerk aan te pas komt, verdwijnt langzaam uit beeld. Op het einde is iedereen naakt, want als er geen kleermakers en -handelaars meer zijn, valt zelfs het meest vanzelfsprekende weg. Het filmpje maakt ons bewust van een probleem: technisch opgeleiden en mensen die een echt vak hebben geleerd, zijn broodnodig, maar tegenstrijdig genoeg kampen BSO- en TSO-richtingen met een negatief imago.

'Daarom alleen al is de beroepenbeurs een goed initiatief',zegt Tim Vanhove, kabinetsmedewerker onderwijs en jeugd bij Schepen Elke Decruynaere (Groen). 'Door jongeren al op jonge leeftijd te laten kennismaken met allerlei beroepen, kunnen ze bewuster kiezen voor datgene waar ze goed in zijn en datgene wat ze echt graag doen, zonder dat ze gedwongen worden door hun ouders of een leraar.' Tot nu toe komen nog te veel leerlingen in het BSO of TSO terecht omdat ze moeten 'zakken' uit een ASO-richting. Daar raken ze gedemotiveerd van en ze belanden uiteindelijk zonder diploma secundair op straat.

Walter Vanlerberghe van het Departement Onderwijs en Opvoeding van Stad Gent vult aan: 'We bouwden in de loop der jaren de expertise op om te weten hoe we zo'n beurs voor iedereen interessant kunnen maken. Jongens die graag in de tuin werken, kunnen hier een echt tuinpad aanleggen, maar ook toekomstige kappers, schoonheidsspecialisten of koks kunnen zich uitleven. Op de meeste standjes is er ook een aandenken voor de leerlingen. Van hun eigen bloemstukje tot hun zelf bewerkte foto.'

Niet schools

Het is een bewuste keuze om de focus te leggen op beroepen in plaats van op studierichtingen. Verscheidene scholen hebben dus samen één stand, waardoor er geen onderlinge concurrentie is. De stands worden ook uitgebaat door leerlingen en niet door leerkrachten, wat het voor de bezoekers minder schools en concreter maakt.

'Juist omdat die waardering van het beroepsonderwijs zo'n heikel punt is, is het bijzonder jammer dat de provincie nu de geldkraan dichtdraait', zegt Vanlerberge 'We willen de beroepenbeurs blijven organiseren, maar zien niet meteen hoe we in de toekomst de huur van een zaal zullen betalen.'

Via 'De onderwijsvakmansroute', een initiatief van Unizo, kregen nog meer twaalfjarigen gisterenmiddag de kans om kennis te maken met de meest uiteenlopende beroepsactiviteiten. 'Omdat een stiel uitoefenen cool is', luidde de slogan van Unizo. Ook zij willen het cliché dat ASO altijd de beste keuze is, ontkrachten. Ook enkele basisscholen uit het Gentse namen deel, waaronder Crombeen en Visitatie Mariakerke. Gent biedt als havenstad veel potentieel als werkomgeving. In de garage van Tom Laureys aan de Wiedauwkaai kregen de leerlingen bijvoorbeeld te horen hoe ze oude Volkswagenbusjes kunnen restaureren.

© 2014 Corelio - Magali Degrande