31 jan 2018

Geen nood: helft Gentse jeugdbewegingen heeft nog plaats (en online kun je vrije plaatsen zien)

Het Nieuwsblad - 31 januari 2018 - Tuly Salumu  Goed nieuws voor wie zich nog wil aansluiten bij een Gentse scouts, KSA of Chiro. Meer dan de helft van de jeugdbewegingen in de stad heeft nog plaats. Voortaan kunnen ouders de vrije plaatsen online consulteren. Dat is een primeur.

Wachtlijsten, ledenstops, nijpend tekort aan leiders ? Het zijn woorden die vaak vallen als het over jeugdbewegingen in Gent gaat.
Nochtans heeft de helft nog plaats, zelfs in de drukst bezette takken. In de ­oudere leeftijdsgroepen hebben zelfs 43 van de 58 groepen nog plaats.

Om de misverstanden de wereld uit te helpen, lanceert de Stad op haar website voor het eerst een overzicht van alle vrije plaatsen. "Nu proberen ouders hun kinderen vaak in te schrijven in jeugdbewegingen die ze goed kennen en die populair zijn", zegt Ine Van Nuffel van de Jeugddienst. "Maar die zitten meteen vol en dat leidt tot ­ontgoocheling. Terwijl de groep om de hoek wel nog vrije plaatsen heeft, maar dat weten veel ouders dan weer niet."

 

Advertentie

Zeggen dat er geen capaciteitsprobleem is in Gent, is te kort door de bocht. In de stationsbuurt, Wondelgem, Sint-Amandsberg en Gentbrugge zitten de groepen vol. Ouders botsen daar vaak op een ­ledenstop. De Stad helpt om die tekorten weg te werken. FOS De ­Zebra's, bijvoorbeeld, kon dankzij de Stad nieuwe ­lokalen bouwen in het Baudelopark. Ook een extra groep van Scouts en Gidsen Vlaanderen aan de Oude Dokken en de start van Chiro Fluweel in de Brugse Poort-Rooigem moeten soelaas brengen.

De groepen die wel nog ruimte hebben, organiseren in februari allerlei evenementen om nieuw bloed aan te trekken. Zoals de Vriendjesdag van de KSA . "Bestaande leden mogen dan een vriendje meenemen naar de activiteit", zegt ­nationaal coördinator Brecht Goerlandt. "Op die manier leren ze laagdrempelig onze werking kennen en sluiten ze zich misschien aan."

In alle zes groepen van de KSA is momenteel nog plaats. Wordt KSA overschaduwd door scouts en Chiro? "KSA was nog nooit zo groot", aldus Goerlandt. "Ook in het Gentse draaien we met zeshonderd leden zeer goed. Maar er zit nog wat rek op. Onze leiding geeft aan dat ze genoeg daadkracht hebben om te groeien."

In Gent zitten ongeveer 8.800 kinderen en jongeren in de jeugdbeweging.

 

Ga naar de website van stad Gent en zoek op 'jeugdbeweging'.