30 nov 2018

Geld voor nieuwe jeugdlokalen

Het Nieuwsblad - 30 november 2018 - Bert Staes

Verenigingen in Sint-Kruis-Winkel, Afsnee en Luchteren krijgen enkele honderdduizenden euro’s voor de bouw of renovatie van nieuwe jeugdlokalen. En in Nieuw-Gent is er geld voor een nieuw jeugdhuis. Op het einde van deze legislatuur pompt de Stad nog een pak geld in de jeugdsector. 

 

Luchteren: 200.000 euro voor nieuw scoutslokaal

De scoutsgroep SintColeta krijgt voor 200.000 euro subsidies uit de Gentse stadskas om een volledig nieuw lokaal te bouwen in de Noordgijzelstraat in Luchteren, bij Drongen.

Er zullen ook veertig mensen kunnen overnachten. Dat blijkt uit documenten die worden voorgelegd aan de gemeenteraad deze maand.

Het gaat om een bouwdossier met een lange voorgeschiedenis. Het nieuwe lokaal zou oorspronkelijk worden gebouwd door de Chirogroep Tijl en Nele, maar die stopte in 2016. Chiro Tiejamo nam het project over, maar besliste dit jaar eruit te stappen. De scouts van Sint-Coleta waren net op dat moment op zoek naar grond voor een lokaal en sprongen in het gat.

De Stad steunt de bouw met het maximale subsidiebedrag van 115.000 euro en doet er nog eens 85.000 euro bij omdat het lokaal ook veertig plaatsen voor overnachtingen van groepen zal krijgen.

Het gebouw zal minstens 75 nachten per jaar te huur moeten worden gezet.


Nieuw Gent: 200.000 euro voor nieuw jeugdhuis 

De vzw Formaat, de federatie van jeugdhuizen in Vlaanderen, heeft een akkoord gesloten met het Gentse stadsbestuur voor de opstart van een nieuw jeugdhuis in de wijk Nieuw-Gent. De Stad maakt daarvoor 200.000 euro vrij in 2019 en stelt de locatie van haar jongerenontmoetingscentrum (JOC) in de Agaatstraat ter beschikking.

“De nood aan een kwalitatief en toegankelijk aanbod voor jongeren in Nieuw-Gent is groot”, staat in het akkoord. De wijk kampt met armoede en heeft geen al te beste reputatie, maar er zijn grote veranderingen op til: de bekende sociale woningblokken worden de komende tien à vijftien jaar vernieuwd. 

De communitywerking van KAA Gent opende vorig jaar ook al een sociale koffiebar in de buurt: Bij Pino.

Afsnee: 115.000 euro voor nieuw jeugdlokaal


De Stad steekt 115.000 euro in de bouw van een nieuw lokaal voor de FOSscoutsgroep Tom Wilson in Afsnee. Dat staat te lezen in documenten voor de volgende gemeenteraad.

De FOS-groep wil een schuur in de Goedingenstraat in Afsnee ombouwen tot een nieuw lokaal en haalde daar zelf al zo’n 100.000 euro voor op. 

De groep heeft 25.000 euro beschikbaar en krijgt nu ook nog een subsidie van 115.000 euro van het stadsbestuur, het maximumbedrag voor dit soort subsidies.

In ruil moet FOS Tom Wilson wel beloven extra opslagruimte vrij te maken in haar gebouwen. Op die manier kunnen de scouts een van de Stad gehuurde ruimte in Ledeberg weer vrijgeven.


115.000 euro om schooltje te redden


Zoals u gisteren al kon lezen, wordt, als alles goed gaat, deze maand het budget goedgekeurd om het buurtschooltje in SintKruis-Winkel te redden. Aan de gemeenteraad wordt een subsidieovereenkomst voorgelegd voor 115.000 euro voor de Broeders van Liefde, de eigenaars van het schooltje. De Broeders waren van plan het schooltje te sluiten omdat het in slechte staat was, maar de inwoners van SintKruis-Winkel protesteerden en slaagden erin de Stad Gent te overtuigen om mee te investeren in het gebouw.

De deal is als volgt: Gent steekt 115.000 euro in de renovatie van het schooltje, op voorwaarde dat de lokale speelpleinwerking, de Chiro en enkele andere verenigingen het na de schooluren mogen gebruiken. Met het geld kunnen de Broeders de oude turnzaal afbreken en een nieuwe polyvalente zaal bouwen, en kan de school blijven bestaan.