03 mrt 2016

Gent en Antwerpen willen aanmeldingssysteem voor secundair onderwijs

De Redactie - 03 maart 2016 Om het schoolkamperen naar de geschiedenisboeken te verwijzen, pleit de Gentse onderwijsschepen (Groen) voor een breed aanmeldingssysteem voor alle eerstejaars secundair onderwijs. Haar Antwerpse collega Claude Marinower (Open VLD) wil volgend schooljaar starten met een aanmeldingssysteem op stedelijk niveau. "Kamperen voor de schoolpoort moet verdwijnen. Dat is ook echt niet nodig", zegt ook minister van Onderwijs Hilde Crevits.

Elke Decruynaere

 

Zaterdag openen de inschrijvingen voor secundair onderwijs en dat leidt onder meer in Antwerpen en Gent tot schoolkamperende ouders. De onderwijsschepenen in de twee grootste Vlaamse steden vinden dat een oplossing zich opdringt, zeker met de nakende capaciteitsproblematiek in het secundair onderwijs.

De Antwerpse onderwijsschepen Claude Marinower pleit voor een online-aanmeldingssysteem op stedelijk niveau, zoals ook al voor het basisonderwijs bestaat en nodigt het lokaal overlegplatform, waarin alle schooldirecties vertegenwoordigd zijn, uit voor een dringend overleg volgende week. Hij hoopt dat alle scholen snel instappen en wil al volgend schooljaar een operationeel systeem. De stad Antwerpen heeft daarvoor al langer een budget beschikbaar, zegt hij.

Marinower zet zich daarmee echter niet per se af van een eventuele Vlaamse oplossing. "Wij hebben gewoon al lange tijd niets meer gehoord van vorderingen op het Vlaamse niveau", laat zijn kabinet weten. "Zelfs als men daar concrete stappen begint te zetten, zal de implementatie ten vroegste voor het schooljaar 2017-2018 zijn. We willen daar liever niet op wachten."

In Gent is de schepen geen voorstander van oplossing enkel op stedelijk niveau. "Eén op twee leerlingen secundair onderwijs is afkomstig van buiten de stad", zegt Onderwijsschepen Elke Decruynaere (Groen). "Er is dus een andere manier van werken nodig. Verplicht 'Vlaanderenbreed' aanmelden voor alle eerstejaars secundair onderwijs is volgens mij de oplossing. Er zal wel serieus moeten nagedacht worden over de criteria, die complexiteit verdient een parlementair debat, maar dan is het kamperen écht verleden tijd."

Schepen Decruynaere wijst erop dat het parlement het inschrijvingsdecreet momenteel onder de loep neem en denkt dat er een stuk verplichting van bovenaf voor scholen moet komen. "Dit is het geknipte moment daarvoor".

"Alle scholen kunnen kiezen voor elektronisch aanmeldingssysteem"

Ook minister van Onderwijs Hilde Crevits wil dat het schoolkamperen stopt. Zij wijst er op dat alle scholen die dat willen, kunnen kiezen voor een elektronisch aanmeldingssysteem. "Antwerpen, Gent en Brussel werken verplicht met een centraal aanmeldingsregister. Maar we zien dat ook andere steden, gemeenten en schoolbesturen vrijwillig de keuze maken voor een aanmeldingssysteem, zoals bijvoorbeeld Roeselare en Lokeren. We stellen ook vast dat het kamperen achteraf soms overbodig blijkt en dat er voldoende plaatsen zijn", zegt Crevits.

De CD&V-minister benadrukt ook dat zij wil blijven investeren om "elk kind een plaats te geven". "Recent zijn er voor de volgende 3 jaar 150 miljoen euro capaciteitsmiddelen toegekend om extra plaatsen in de klas te creëren."

Crevits beseft dat heel wat ouders hun kinderen niet naar de school van hun eerste keuze kunnen laten gaan door het inschrijvingsdecreet. "Dat decreet wil enerzijds mensen laten kiezen, maar anderzijds wil het ook zorgen voor een goede sociale mix in onze scholen", aldus Crevits.

Er lopen op dit moment hoorzittingen en gesprekken in het Vlaams Parlement om te kijken hoe het decreet kan bijgestuurd worden. "De verplichte elektronische aanmelding kan hierin mee aan bod komen", klinkt het. Zelf staat de CD&V-minister positief tegenover een aanmeldingssysteem in de eerste graad van het secundair onderwijs.