17 nov 2016

Gent gaat voor betaalbare kinderopvang

Na de inhaaloperatie in de kinderopvang (bijna 1300 extra plaatsen op 9 jaar tijd) blijft Stad Gent ijveren voor voldoende plaatsen voor baby's en peuters. Naast het streven naar uitbreiding is het ook zaak bestaande initiatieven open te houden. In het bijzonder kinderdagverblijven die met vaste tarieven werken hebben het moeilijk het hoofd boven water te houden doordat ouders vaak voor inkomensgerelateerde plaatsen verkiezen. Spijtig genoeg is door de Vlaamse Regering in 2016 geen bijkomende subsidieronde voorzien.

 

Schepen van kinderopvang Elke Decruynaere waarschuwde dat hierdoor de groei van de afgelopen jaren wel eens zou kunnen stilvallen.

Het stadsbestuur besliste daarom dit voorjaar 1,4 miljoen euro vrij te maken om de omschakeling naar inkomensgebonden tarieven te subsidiëren in afwachting van Vlaamse subsidies. Gent sluit daarvoor een convenant af met Kind en Gezin.

Via de oproep van 28 september 2016 konden alle zelfstandige opvanglocaties een aanvraag indienen voor de creatie van nieuwe inkomensgerelateerde plaatsen of om bestaande plaatsen om te vormen naar plaatsen met inkomenstarief. Deze week maakten het stadsbestuur en Minister Vandeurzen (CD&V) bekend dat alvast negen zelfstandige opvanglocaties beroep kunnen doen op de subsidie. Er worden 12 nieuwe plaatsen gecreëerd, 73 bestaande plekjes zullen worden omgevormd naar plaatsen volgens inkomenstarief.Schepen Elke Decruynaere: "Met deze pre-subsidiëring geeft Gent een duidelijk signaal dat we de kinderopvang belangrijk vinden. Met de Vlaamse regering is overeengekomen dat ze via hun uitbreidingsbeleid de subsidiëring gaandeweg weer overnemen wat nodig is om te blijven groeien."

 

Lees hier het persbericht 'Stad Gent start pre-subsidiering extra inkomensgerelateerde Kinderopvang'