28 mei 2013

Gent heft na debat van 4 uur hoofddoekenverbod op

De Morgen - 27 mei 2013

Voor de opheffing van een verbod uit 2007, kreeg het kartel sp.a/Groen, dat een meerderheid van 26 op 51 zetels heeft, openlijke steun van drie van de vier CD&V'ers. Dat gebeurde nadat een burgerinitiatief het voorstel ter stemming op de gemeenteraad bracht.Na een debat van 4,5 uur heeft de Gentse gemeenteraad voor de opheffing van het hoofddoekenverbod gestemd. Loketambtenaren in Gent kunnen voortaan opnieuw uiterlijke kentekenen van religieuze, levensbeschouwelijke, filosofische, ideologische of politieke aard dragen.

Coalitiepartner Open Vld verzette zich tegen het verbod, maar over de kwestie staat geen woord in het bestuursakkoord - een bewuste keuze, aldus burgemeester Daniël Termont. Hij herhaalde dat de kwestie geen partijpolitiek is, maar een ethisch probleem waarbij iedereen vrij stemt.

Groen-schepen Elke Decruynaere verklaarde dat het verbod de afgelopen vijf jaar niet gepaard ging met de beloofde vooruitgang op vlak van integratie, emancipatie en meer respect voor andere meningen, levensstijlen of geloofsovertuigingen. Ook haar partijgenoot Bram Vandekerckhove verklaarde dat het verbod in 2007 bij Groen een wrang gevoel naliet en loofde het burgerinitiatief. "Dit duidelijke signaal vanuit de samenleving toont de positieve rol van het middenveld als vertolker van wat leeft van onderuit", klonk het. Hij sprak tegen dat een religieus symbool het neutraliteitsprincipe schendt. "We hebben heel wat werk om ons personeelsbestand diverser te maken, het zou spijtig zijn als competente mensen niet meer solliciteren omdat ze een hoofddoek moeten afzetten."

 

Lees het volledig artikel op de website van De Morgen