04 sep 2013

Gent krijgt allereerste technische freinetschool

Het Nieuwsblad - 3 september 2013 Gent heeft al een secundaire ASO- en BSO-school die volgens de freinetmethode werken, maar een technische school ontbreekt nog. Daar komt binnenkort verandering in, met een technische school aan de Neermeerskaai. De stad start volgend jaar met de bouw ervan.Gent is de stad van de freinetscholen, met liefst tien basisscholen, één buitengewone lagere school, één secundaire ASO-school (De Wingerd) en één beroepsschool (Het Labyrinth). Typisch aan het freinetonderwijs is dat er meer ervaringsgericht gewerkt wordt. De leerlingen krijgen ook meer inspraak bij de werking van de school dan in een 'traditionele' school.

'Dat we tot nog toe geen technisch onderwijs kunnen aanbieden, is een leemte', zegt Luc Heyerick, departementshoofd Onderwijs van de stad en 28 jaar geleden een van de oprichters van het freinetonderwijs in Gent. 'We hebben veel leerlingen die na het lager ook graag hun middelbare studies in het freinet willen doen, maar die niet thuishoren in het ASO of het beroepsonderwijs. Zij vielen tot nog toe uit de boot. Daarom hebben we besloten om binnenkort ook technische richtingen aan te bieden, op de campus aan de Neermeerskaai, waar nu ook De Wingerd en Het Labyrinth zitten.' Het wordt de eerste volwaardige technische freinetschool van Vlaanderen.

Bouwvergunning

Om plaats te bieden aan die extra leerlingen, bouwt de stad aan de Neermeerskaai een nieuwe school. De bouwvergunning daarvoor werd recent afgeleverd. De bouwwerken starten half 2014 en eind 2015 moet het gebouw klaar zijn. Vanaf september 2016 kan er les gegeven worden.

'Het wordt een compact, maar transparant gebouw. Via een centrale ommegang met open trappenpartij wordt het gebouw gevuld met licht en lucht', zegt architect Maarten Baeye van Stéphane Beel Architects.

Of de technische school écht een aparte school - los van De Wingerd en Het Labyrinth - wordt, is lang niet zeker. 'Momenteel voeren we volop gesprekken over de onderwijshervorming', zegt Heyerick. 'De kans is reëel dat we één grote domeinschool maken, waarin je zowel voor ASO, als voor technische of beroepsrichtingen terecht kan.'

De technische opleidingen die er worden gegeven, staan evenmin vast. 'Maar het worden wellicht richtingen waarvoor niet zoveel materiaal nodig is, zoals sport of techniek en wetenschappen. We kunnen eventueel ook de technische richtingen overnemen die nu in de aanpalende VIP-school worden gegeven. Dan moeten we ook niet wachten op de nieuwbouw, maar kunnen we eventueel al in september 2014 starten met de technische opleidingen.'

De vraag naar middelbaar freinetonderwijs is al jaren zeer groot in Gent. De Wingerd is de enige middelbare school in Gent die noodgedwongen met een aanmeldingssysteem werkt omdat de vraag groter is dan het aanbod. Tot een paar jaar geleden werd er voor de inschrijvingen zelfs traditioneel gekampeerd door ouders.

Lees hier meer informatie over de Freinetscholen in Gent