09 mrt 2021

Gent op shortlist voor Europese Jongerenhoofdstad 2024

Gent is genomineerd voor de titel van European Youth Capital 2024. Dat werd vandaag bekendgemaakt. De andere 3 kandidaten zijn Chișinău in Moldavië, Lviv in Oekraïne en Veszprém in Hongarije. Wie het haalt, weten we midden november.

 

Prioriteit

Het European Youth Forum, een platform van meer dan 100 Europese jongerenorganisaties, reikt de titel van European Youth Capital elk jaar uit aan een Europese stad die zich inspant om jongeren te emanciperen en bij het beleid te betrekken, en op die manier ook de Europese identiteit versterkt. De titel behalen is een van de vier internationale prioriteiten van het stadsbestuur.

"De motivatie om Europese Jongerenhoofdstad te worden is tijdens de coronaperiode alleen maar gegroeid. Veel jongeren hadden het gevoel dat maatregelen te veel over hun hoofden heen werden genomen en veel jongeren hebben het écht lastig. Door deze selectie kunnen we nu voluit gaan voor de nominatie. 2024 wordt sowieso een jaar om naar uit te kijken. Maar we schakelen nu al een versnelling hoger voor de Gentse jeugd."

Elke Decruynaere, schepen van Jeugd 

Gent heeft een sterk dossier ingediend om de ambitie voor Europese jongerenhoofdstad kracht bij te zetten, aldus burgemeester Mathias De Clercq. Het is een dossier dat in de eerste plaats geschreven en bepaald is door de jongeren zelf. Als Gent in 2024 European Youth Capital wordt, zal dat de kers op de taart zijn van ons jeugd- en kindvriendelijk beleid.

Voor en door jongeren

Het Gentse dossier wordt onder de noemer ‘We are the city’ opgebouwd rond 3 centrale thema’s: vrijwilligerswerk en burgerschap bij jongeren in de stad stimuleren (engage), fysieke en mentale ruimte voor jongeren in de stad creëren (empower) en bouwen aan een warme stad waar jongeren zich veilig voelen (care).

In het dossier staan al een hele reeks activiteiten die in 2024 een jeugdige invulling kunnen krijgen. Het gaat niet alleen om stadsprojecten, maar ook om samenwerkingen met het Gentse middenveld, de onderwijswereld, enzovoort.

Het Gentse dossier werd opgesteld op basis van bijdragen van Gentse jongeren en signalen uit het middenveld. Ook in de verdere uitwerking van het programma zullen Gentse jongeren een actieve rol spelen. Op die manier wordt het een verhaal voor en door jongeren. 

Shortlist

Dankzij de titel krijgt een stad de kans om innovatieve ideeën, projecten en activiteiten onder de aandacht te brengen en om te tonen hoe jongeren beter bij het beleid betrokken kunnen worden, van initiatieven rond openbaar vervoer en stedelijke  infrastructuur tot culturele, recreatieve en educatieve programma's. De huidige  is Klaipeda in Litouwen, in 2022 is het de beurt aan Tirana in Albanië en in 2023 aan Lublin in Polen. Antwerpen kreeg de titel in 2011.

In januari 2021 diende Gent een kandidaatsdossier in om de titel voor 2024 binnen te halen. Negen andere steden, waaronder Batumi in Georgië en La Louvière in België, deden hetzelfde. Vandaag raakte bekend welke 3 steden naast Gent naar de volgende ronde gaan: Chișinău in Moldavië, Lviv in Oekraïne en Veszprém in Hongarije. Nu volgt een tweede ronde, waarbij de kandidaat-steden hun dossier vervolledigen aan de hand van opmerkingen van de jury. In september 2021 dienen ze het aangepaste dossier in, en daarna wordt een winnaar gekozen. De uiteindelijke bekendmaking volgt midden november 2021 in Klaipeda.

 

Meer informatie

Gent, European Capital in 2024, Bekijk hier de concept nota Gent EYC 2024 (versie januari 2021)

European Youth Forum, Europese Jeugdhoofdstad 2024, Facebook European Youth Forum