Elke Decruynaere
Verder blijkt uit cijfers van het schooljaar 2014-2015 dat 10,76 procent van de vroegtijdige schoolverlaters dat doet na de tweede graad, en dat 99 procent van hen een schoolse achterstand heeft. Iets meer dan de helft van de jongeren haakt af omdat hij of zij het beu is, ruim een kwart wilde liever gaan werken en de rest omwille van sociale omstandigheden. Maar twee derde heeft er na een jaar wel spijt van.
Onaanvaardbaar
"De cijfers zijn onaanvaardbaar hoog", zegt schepen Decruynaere, verwijzende naar het Vlaams gemiddelde van 11,7 procent. "Via ons Gents plan tegen vroegtijdig schoolverlaten bouwen we verder op de Vlaamse conceptnota tegen schooluitval." De veertig scholen die (netoverschrijdend) hun handtekening zetten onder het plan, nemen zes concrete engagementen. Zo wordt onder meer informatie op vlak van vroegtijdig schoolverlaten, spijbelen en definitieve uitsluitingen aan een nieuw 'Onderwijscentrum Gent' overgemaakt of stelt elke school een coördinator aan rond de problematiek.
Oplossingen vinden is niet eenvoudig en vereist maatwerk voor scholen en jongeren. "Veranderingen in het onderwijs kunnen enkel succesvol zijn als ze van onderuit gedragen en ontwikkeld worden door de professionals die het elke dag waarmaken in de klas en op school", klinkt het.
Nederlands onderzoek wees uit, merkt Decruynaere nog op, dat een vroegtijdige schoolverlater de maatschappij 1,8 miljoen euro kost, in de vorm van minder kans op werk en een hoger risico op gezondheidskosten of zelfs criminaliteit. "Elke euro die we investeren in ongekwalificeerde uitstroom verdienen we acht keer terug", klinkt het.
Ambitie
Vroegtijdig schoolverlaten met bijna 5 procent doen dalen op vier jaar tijd is enorm ambitieus, vindt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). "Onderschat het engagement niet," zegt de minister. "Want de kiemen van vroegtijdig schoolverlaten zijn soms heel jong aanwezig." De minister looft voorts vier belangrijke pijlers uit het plan: focus op preventie, het feit dat het om een integraal plan gaat met gedeelde verantwoordelijkheid, de netoverschrijdende samenwerking en dat de hand gereikt wordt naar volwassenenonderwijs