20 jun 2016

Gent steekt 16 miljoen euro in scholenbouw

De Standaard - 20 juni 2016 Het lokaal dienstencentrum Gentbrugge wordt deels omgevormd tot een nieuwe basisschool en een kinderopvang. Op de Fransevaart zet Stad Gent dan weer een nieuwbouw neer, als uitbreiding van De Kleurdoos in Ledeberg. 'We investeren 16 miljoen euro in bouwprojecten van scholen', zegt (Groen), schepen van Onderwijs.

Elke Decruynaere

 

Omdat de stadsbevolking zo fors groeit, is de druk op de kinderopvang en de scholen groot in Gent. 'Zeker in Ledeberg en Gentbrugge', zegt schepen Elke Decruynaere. 'Door de btw-verlaging van 21 tot 6 procent voor scholenbouw konden we meer budget vrijmaken. Daarnaast zijn er Vlaamse subsidies. We willen vroeg genoeg een antwoord bieden op de vraag naar meer plaatsen. Een school bouwen of uitbreiden vergt immers tijd.'

In de wijk rond het lokaal dienstencentrum Gentbrugge, in de Braemkasteelstraat, is nood aan een nieuwe school.

'Met de geplande woningen op de grond van het voormalige Ottenstadion zal die nood nog toenemen. Daarom vormen we het dienstencentrum gedeeltelijk om tot een basisschool met 240 plaatsen en een Stibo (Stedelijk Initiatief voor Buitenschoolse Opvang, red.).'

Ook Academie de Kunstbrug, die in het Braemkasteel en in een gebouw in de Watertorenstraat is gevestigd, verhuist naar de site. Decruynaere: 'Het kasteel voldoet niet meer en wordt verkocht.'

Het lokaal dienstencentrum en ook de politie blijven aanwezig. Huwen zal er nog steeds kunnen. Tegen 2019 moeten de aanpassingswerken gedaan zijn.

 

Nieuwbouw op loods

Op de Fransevaart 28 in Ledeberg staat een loods die grenst aan basisschool De Kleurdoos en het kinderdagverblijf De Kereltjes. Stad Gent koopt die loods van de sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent en realiseert er een nieuwbouw. Er wordt een tweede evacuatieweg en een volwaardige dienst- en fietsingang gecreëerd. Die werkzaamheden eindigen in 2020.

Naast deze twee grote projecten worden nog scholen uitgebreid of containers vervangen.

In eerdere investeringsrondes was al beslist om nieuwe basisscholen te openen in de Sint-Bernadettewijk (freinetschool Het Tandwiel) en op de Oude Dokken. De nieuwbouw voor de Freinetmiddenschool in de Offerlaan (voor de nabije VIP-school en De Wingerd) en de uitbreiding van het atheneum Wispelberg zijn bezig. Daarnaast zijn werkzaamheden aan een aantal kleuter- en basisscholen gepland: de Jenaplanscholen Hippo's Hof en Het Kriebelhuis, De Klavertjes, 't Groen Drieske (Gentbrugge), De Zonnepoort, een school in Zwijnaarde en De Letterdoos (Oostakker).

'We renoveren bovendien veel en doen een serieuze inhaaloperatie om gebouwen energiezuinig te maken', zegt schepen Decruynaere nog. (kvk)