11 jun 2014

Gent wil 1.700 extra plaatsen in basisonderwijs

Gent wil deze legislatuur 1700 extra plaatsen in het basisonderwijs realiseren, de Freinetmethode invoeren in het secundair onderwijs en 229 extra plaatsen in de stedelijke kinderopvanginitiatieven realiseren. De cijfers komen uit de ontwerp-beleidsnota "Gent zet in op elk talent!" van schepen voor Onderwijs, Opvoeding en Jeugd (Groen).

Elke Decruyenaere

Opvallend is de uitbouw van het Freinetonderwijs. "Gent heeft het grootste aantal Freinetscholen binnen Europa en we zetten verder in op die onderwijsvernieuwing", zegt Decruynaere. "Freinet vertrekt vanuit de sterktes en talenten van de leerlingen en de sterktes van leerkrachten". Het Freinetonderwijs zal uitgebreid worden in het technisch secundair onderwijs.

Gent wil ook inspanningen doen in de strijd tegen ongekwalificeerde uitstroom, armoede en spijbelen.

Decruynaere wijst er in haar nota op dat Gent het grootste onderwijsaanbod van heel Vlaanderen heeft, met 120.000 mensen in kleuterscholen, lagere en secundaire scholen, universitaire campussen, hogescholen, deeltijds kunst- en volwassenenonderwijs.

De ontwerp-beleidsnota wordt de komende weken voorgelegd aan de jeugdsector, het onderwijs en de kinderopvang vooraleer die in september op de gemeenteraad goedgekeurd wordt.