02 apr 2019

Gentse aanmeldingen voor het secundair onderwijs van start

In Gent verlopen de aanmeldingen voor het eerste jaar secundair onderwijs via een online aanmeldingssysteem. Aanmelden kan online, tussen 1 april (12:00) en 26 april 2019 (12:00) via https://meldjeaansecundair.gent.be/.

Het tijdstip van aanmelden heeft geen impact, zolang de aanmelding maar binnen deze periode gebeurt.

Iedere leerling die een plaatsje wil in het eerste jaar van het secundair onderwijs (1A, 1B of OV4 – type 9 1A of 1B) moet zich aanmelden via de site. Dit geldt ook voor broers en zussen van kinderen die reeds ingeschreven zijn, of voor kinderen van personeel. Deze groepen behouden wel hun voorrang.

De Gentse secundaire scholen (en ook 10 secundaire scholen buiten Gent) zullen het aanmeldingssysteem gebruiken. Het systeem geldt voor aanmeldingen voor het eerste jaar.

Inschrijvingen voor de andere jaren verlopen rechtstreeks met de school.

 

Elke Decruynaere, Schepen van Onderwijs: “Elk kind verdient een plaats op een school waar het zich goed voelt. Het aanmelden is hierbij zeker nodig, want kamperen voor een plaats is niet meer van deze tijd. Ieder kind moet evenveel kans hebben op een plaats. De komende jaren komen er alvast heel wat kinderen bij, dus behalve een goed aanmeldingssysteem, wordt ook de capaciteit van de scholen verhoogd.”

Niet meer kamperen

Het nieuwe online aanmeldingssysteem is objectief en transparant.

Dankzij dit systeem vervalt het ‘eerst komt, eerst maalt’-principe en moeten ouders niet meer telefonisch inschrijven of kamperen.

Elk kind heeft evenveel kans op een plek in zijn of haar school van voorkeur. De toewijs gebeurt automatisch met de schoolvoorkeur als grootste criterium en toeval als 2e criterium.


Meerdere scholen opgeven

Om te vermijden dat een kind geen plaats zou toegewezen krijgen, is het aan te raden bij de aanmelding meerdere scholen van voorkeur op te geven. Meerdere scholen aanduiden betekent niet dat de kans op een plaats in de favoriete school kleiner wordt. De eerste keuze weegt zwaarder door in de toewijs. Indien er voor een bepaalde school meer aanvragen dan plaatsen zouden zijn, worden de beschikbare plaatsen verdeeld via toeval.
Na een evaluatie van de ervaringen van vorig jaar (voorkeurstoewijs van 95%), werd het programma bijgestuurd. Het is niet meer mogelijk dat leerlingen elkaars eerste keuze, die tegelijk voor beiden de tweede keuze is, toegewezen worden.


Uitslag bekend op 13 mei

Wie zich aanmeldde, krijgt op maandag 13 mei per e-mail bevestiging van de toegewezen school.
Vervolgens kunnen de ouders een afspraak maken met de toegewezen school en hun kind effectief inschrijven.