19 okt 2017

Gentse brugfiguren bestaan 20 jaar!

Al 20 jaar lang zetten de Gentse brugfiguren zich in om ouders van schoolgaande kinderen nauwer te betrekken bij de schoolwerking. En met succes! Op 19 oktober 2017, de Dag van de Ouder, viert Onderwijscentrum Gent dit met een groots evenement, een publicatie en een Nederlands/Belgische documentaire.  

Grootste Brugteam ter wereld

Al 20 jaar slaan brugfiguren de brug tussen ouders, school en buurt. Dag in dag uit zetten ze zich in voor een grotere ouderbetrokkenheid. Ze laten ouders zich thuis voelen op school en stemmen de verwachtingen van school en ouders op elkaar af. Ze betrekken partners uit de buurt, zodat leren niet enkel tussen de schoolmuren gebeurt. De Stad Gent stelt het grootste brugfigurenteam ter wereld te werk: 45 vaste brugfiguren op 50 scholen en 3 trajectbrugfiguren met ambulante opdrachten.

Evenement

Met het evenement voor ouders en onderwijsprofessionals  wil Onderwijscentrum Gent eren, leren en inspireren. En zo andere steden inspireren en beleidsmakers stimuleren om dit (blijvend) mogelijk te maken.

Publicatie '20 jaar Brugfiguren'

De publicatie geeft een tastbare inkijk in de Gentse brugfigurenwerking en biedt een leidraad om als stad, dienst, school, individuele leerkracht of ouder zelf aan de slag te gaan en nog beter samen te werken aan ouderbetrokkenheid. De publicatie belicht het ontstaan van het project, benadrukt het belang van brugfiguren en ouderbetrokkenheid en legt de aanpak van de brugfiguren uit aan de hand van vier kernwaarden: vertrouwen opbouwen, verbinden, versterken en positief communiceren.

"In Gent moet je niemand meer overtuigen van de grote meerwaarde van brugfiguren. Zachtjesaan gaan ook andere steden overstag en zien ook anderen hoe belangrijk die brugfiguren zijn. Zo publiceerde zelfs het Rekenhof een rapport dat het belang van grote ouderbetrokkenheid onderstreept voor een geslaagd beleid op het gebied van gelijke onderwijskansen. Het is dan ook mijn droom dat brugfiguren opgenomen worden in het Vlaamse onderwijsbeleid." 

Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs Gent

Belgische Première Documentaire

'Je mag altijd bij me komen' gaat over Nezhlya, de brugfiguur op de kleurrijke Gentse school De Toverberg, in Sint-Amandsberg.

Iedereen kent haar en zij kent iedereen. Ze bouwt de brug tussen school en thuis, waar vaak sprake is van armoede, sociale onzekerheid en een laag opleidingsniveau van de ouders. Nezhlya's deur staat altijd voor hen open. Ze luistert, wordt in vertrouwen genomen en helpt ouders op weg. De documentaire ging eerder deze maand in Nederland in wereldpremière tijdens de Nationale Onderwijsweek in Nijmegen en werd ook op de nationale Nederlandse televisie uitgezonden. Op de website van Viewpoint is meer info te vinden over het drieluik waarvan de documentaire deel uit maakt. Op de website van NPO staat de volledige documentaire. Tijdens de kerstvakantie zal ze op Canvas getoond worden.

 

Meer informatie

Bekijk hier de documentaire 'Je mag altijd bij me komen'

Bijlage: 'Wij slaan de brug. 20 jaar brugfiguren in Gent'.

Brugfiguren Onderwijscentrum Gent