10 mrt 2016

Gentse schepen: "Laat kotstudenten in Gent stemmen"

De Morgen - 10 maart 2016 "Laat studenten stemmen in de stad waar ze op kot zitten." Dat zegt , Gents schepen van Onderwijs (Groen), vandaag in Het Laatste Nieuws. "We willen hen een volwaardige plek geven in onze stad."

Elke Decruynaere

"Heel wat studenten vertoeven vaker in de stad waar ze studeren dan op de plaats waar ze gedomicilieerd zijn", legt Decruynaere uit. "We zien hen daarom als actieve medeburgers en willen door hen een stem te geven een volwaardige plek geven in onze stad."

In dergelijk pleidooi gingen Gents burgemeester Daniël Termont en zijn Leuvense collega Louis Tobback haar al voor. "Het is de bedoeling om studenten de keuze te geven om hun stem uit te brengen in hun studentenstad of in de plaats waar ze gedomicilieerd zijn. We willen niemand verplichten waar ze hun stem moeten uitbrengen."

Volgens professor Herwig Reynaert (UGent) is het geen onzinnig voorstel, al zou het in de nabije toekomst niet mogelijk zijn. "Om dit voorstel uit te voeren is een wetswijziging nodig die wordt goedgekeurd door het Vlaams parlement. Die kans lijkt vandaag klein. Bovendien rijst de vraag of inwoners van studentensteden als Gent of Leuven zitten te wachten op stemrecht voor studenten in hun stad", aldus de professor lokale politiek.

Poll : Moeten kotstudenten kunnen stemmen in de stad waar ze studeren?