25 nov 2016

Gentse schoolmaaltijden 20% bio

Landbouwleven.be - 25 november 2016

Vanaf 2017 zal 20 procent van de ingrediënten in Gentse schoolmaaltijden van biologische afkomst zijn. Met een nieuwe raamovereenkomst moeten de 850.000 maaltijden lekker, gezond en duurzaam zijn, meldt het Gentse stadsbestuur vrijdag.Om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn, lanceerde Gent eerder al een "voedselstrategie". In het kader daarvan werd een nieuw tweejarig contract met een andere leverancier gesloten voor maaltijden in het stedelijke onderwijs en de kinderopvang.

"De maaltijden zullen voor 20 procent biologisch zijn en ze bevatten fairtradeproducten", zegt schepen Elke Decruynaere (Groen). "Ze worden duurzaam geleverd met CNG-voertuigen (compressed natural gas). Het menu is seizoensgebonden en op donderdag voor alle kinderen vegetarisch. Ook dierenwelzijn, duurzame vis en acties tegen voedselverspilling zijn kenmerkend voor de nieuwe maaltijden."

De stad wil dat kinderen "genieten van lekkere en gezonde maaltijden" in de kinderopvang en op school, "want gezonde eetgewoontes op jonge leeftijd" leiden "tot gezonde eetpatronen" wanneer ze volwassen zijn. "En met een goed gevulde maag leren kinderen beter."

Het contract van 4,2 miljoen euro werd gegund aan Culinor in Destelbergen. Daarvoor worden 4.500 maaltijden per dag geleverd, goed voor 850.000 borden op jaarbasis.

Ouders zullen voor de maaltijd ongeveer een derde meer betalen dan vroeger: 3,25 euro voor een kleuter en 4,10 euro voor een lagereschoolkind. Er is ook een sociale regeling.

De Gentse schepen van Facility Management, Martine De Regge (sp.a), zegt dat het een echt huzarenstuk was om in zo'n complex dossier duurzaamheid als uitgangspunt te nemen. "Hieruit blijkt nog eens hoe de stad Gent duurzaamheid hoog in het vaandel draagt", klinkt het.