06 jul 2021

Breakdance en yoga in de Gentse speelstraten deze zomer

Ook dit jaar overtreffen de Gentse meters en peters van de speelstraten zichzelf. Met 122 speelstraten verbreken zij opnieuw het record. Dankzij de vrijwilligers is er deze zomer ook weer extra speel- en ontmoetingsruimte in de Gentse buurten. Stad Gent voorziet tal van workshops tijdens de speelstraten.

122 speelstraten die de buurt opnieuw leven in blazen.

Vorig jaar organiseerden Gentenaars in totaal 148 straten, dat was door de extra oproep voor corona-straten een absoluut record. In 2021 vestigen we met 122 straten wel het record in de ‘reguliere speeltijd’, het vorig record lag net iets boven 100 (103 in 2016).

Mariakerke is Gents kampioen van de speelstraten, met maar liefst 18 deelnemende straten. Brugse Poort en Sint-Amandsbergen delen de 2de plek met elk 10 deelnemende straten.

"Dankzij de speelstraten creëren we niet enkel extra buitenruimte voor kinderen en jongeren, maar ook extra ontmoetingskansen voor buurtbewoners. Speelstraten blijft een geslaagd concept dat enkel mogelijk is door een goede samenwerking tussen Gentenaars en het stadsbestuur." - Elke Decruynaere - schepen van Jeugd Gent

Yoga en breakdance

Het project is ondertussen een succesformule geworden: een speelstraat is de max! In zo'n speelstraat kunnen kinderen maar ook volwassenen zich tussen 14u en 20u volledig uitleven. Dit jaar geeft Stad Gent de speelkwaliteit een boost door het aanbod workshops die de straten gratis kunnen aanvragen, uit te breiden. Het aanbod: spelen met eten, kunst buiten, breakdance, yoga, kleuterdans en bushcraft.

Wat is een speelstraat?

"Met speelstraten richten we de straten tijdelijk anders in. Zo krijgen bewoners de mogelijkheid om te proeven van een straat die wordt ingericht naar mensen toe. Niet iedereen heeft een tuin, speelstraten bieden dan even een alternatief om te spelen en te ontmoeten. En daar dient de publieke ruimte ook voor". Filip Watteeuw, schepen van Publieke Ruimte

De straat krijgt tijdelijk een doorrijverbod, zodat er tijdens de speelstraaturen heerlijk gespeeld, gesport, gebabbeld, ... kan worden. Bovendien moeten de bewoners van de straat, garagehouders en fietsers er stapvoets en zeer voorzichtig rijden. Je wil niet plots in een oorlog tussen cowboys en indianen terechtkomen!

 

Meer informatie

Bekijk alle Gentse Speelstraten op het overzichtskaartje

Maak van je straat een speelstraatIn de pers verschenen:

07/07/2021 Het Laatste Nieuws : Mariakerke speelstraatkampioen: “Tijdens corona zijn er 9 baby’s geboren, nu kunnen we die allemaal leren kennen”

 

Lees meer over dit onderwerp:

15 mei 2020 'Meer speelstraten mogelijk deze zomer'

29 juni 2018 'Recordjaar voor speelstraten'

25 juni 2018 De Standaard: 'Nieuw record: Gent keurt dit jaar 171 speelstraten goed'

17 juni 2017 Het Nieuwsblad:  'Deze zomer in Gent: kinderen baas in 99 speelstraten'

24 juni 2016 'Speelstraten zorgen voor historisch record'

25 juni 2015 Het Nieuwsblad 'Gent klokt dit jaar af op net geen honderd speelstraten'

20 juni 2015 'Dit jaar 98 speelstraten'

19 juni 2015 'Net geen 100 speelstraten in Gent'

27 juni 2014 'Record aantal speelstraten deze zomer'

20 juni 2014 Gentse speelstraten in september ook op woensdag en tijdens weekend

21 februari 2014 'Speelstraten zorgen voor meer en beter sociaal contact'

16 juni 2013 '10 jaar speelstraten in Gent'

 

Meer nieuws