10 feb 2016

Gentse stadshal wordt deze zomer twee weken een overdekt speelplein

Het Nieuwsblad - 10 februari 2016- Bert Staes Een stuk van het Emile Braunplein onder de stadshal in Gent wordt de komende zomer twee weken omgebouwd tot een groot speelplein. Dat heeft schepen van Jeugd (Groen) woensdagavond bekendgemaakt. Het stadsbestuur maakt daarvoor een uitzondering op de 'sperperiode' na de Gentse Feesten.

Elke Decruynaere

Een stuk van het Braunplein wordt in de eerste twee weken van augustus, tijdens de weekdagen, omgevormd tot een speelpleinwerking. Dat antwoordde Decruynaere woensdag in de commissie Onderwijs van de Gentse gemeenteraad, na een vraag van Astrid De Bruycker (sp.a). 

Het speelplein onder de stadshal zal open zijn van maandag 1 tot vrijdag 5 en van maandag 8 tot en met vrijdag 12 augustus. Tijdens het weekend gaat de speelpleinwerking niet door. "De mobiele speelpleinwerking, die verzorgd wordt door een team van animatoren onder begeleiding van de Jeugddienst, doet deze zomer voor het eerst de stadshal aan", zei Decruynaere.

"Het is een plek die meer dan bekend is bij de kinderen in Gent, na het succes van het festival Wildemannen Woestewijven. De stadshal biedt bovendien beschutting, heeft de Green vlakbij (het parkje, nvdr.) en toiletten en opslagplaats. Er is geen beter plek om dit te doen, net na de Gentse Feesten."

Versterkte muziek

Om de centrumbewoners niet te verontrusten, benadrukt Decruynaere dat er geen versterkte muziek gespeeld mag worden. "Meer dan het gelach en gejoel van de kinderen zal er niet te horen zijn." Afspraken over welk deel van het plein juist ingenomen mag worden, moeten nog gemaakt worden.

"We zullen ons aanpassen aan de realiteit van de Gentse binnenstad, aan de specifieke context van een plein waar kinderen constant toekomen en weer weggaan en niet noodzakelijk een hele namiddag vertoeven, en aan de grote hoeveelheid toeschouwers en het moeilijk af te bakenen terrein."

Sperperiode

Twee weken voor en twee weken na de Gentse Feesten zijn er eigenlijk geen evenementen toegestaan in het stadscentrum. Met die 'sperperiode' wil de Stad de rust van de centrumbewoners respecteren.

"Maar als Gent een kindvriendelijke stad wil zijn, moeten we kinderen niet alleen in onze hoofden maar ook letterlijk een plek durven te geven in onze stad", zegt Decruynaere. "Daarom heb ik mijn collega's in het college overtuigd om een afwijking op de sperperiode goed te keuren om zo een vakantie-aanbod te kunnen organiseren onder de stadshal."

Om kinderen ook op andere pleinen in de stad te laten spelen tijdens de zomermaanden is Gent bezig om verschillende types van 'parklets' te laten ontwerpen. Dat zijn verplaatsbare speel- en zittuigen, dikwijls gemaakt uit hout. Die zullen geplaatst worden op pleinen waar er door markten en evenementen geen langdurige animatie opgezet kan worden. Hoe de parklets er uit zullen zien, is nog niet bekend.