16 mei 2019

Positieve evaluatie van het Gentse winterplan voor dak-en thuislozen

Het Gentse winterplan voor dak-en thuislozen werd gisteren op de gemeenteraadscommissie geëvalueerd. De evaluatie toont aan dat laagdrempelige opvang nodig blijft, dat de meest acute noden van daklozen werden opvangen en dat er in vergelijking met vorig jaar minder gezinnen en minder verschillende dakloze personen gebruik maakten van de nachtopvang.

'Een goede samenwerking en toeleiding is essentieel. Zo organiseerde Dienst Outreachend Werken nachtpatrouilles om slaapzaken en soep uit te delen en andere hulp te bieden aan buitenslapers en toe te leiden naar hulpverlening of de nachtopvang. Sportaround organiseerde wekelijks activiteiten voor kinderen in Warme Winter voor Gezinnen. Ook de samenwerking met vrijwilligers van Enchanté vzw en Refu interim verliep vlot.' 

Elke Decruynaere, schepen van Outreachend Werken

Stad Gent en het OCMW zetten samen met partners alles op alles om dak- en thuislozen het hele jaar door zo goed mogelijk te helpen. In de koudste dagen zorgt een winterplan voor extra aanbod en hulpverlening. Zo kwamen er tussen 19 november 2018 en 17 maart 2019 40 extra bedden bij in het Baudelohof, naast het reeds bestaande aanbod bij CAW Nieuwland (40 bedden) en Huize Triest (25 bedden).Tijdens de winterperiode waren de bedden voor 93% bezet.

Het is een serieuze stap vooruit dat Huize Triest ook buiten de winternachtopvang 7/7 nachten open zal zijn. Maar zowel voor nachtopvang zelf als voor die structurele oplossingen moeten de bovenlokale overheden ook meer hun verantwoordelijkheid nemen. Dit stadsbestuur investeert jaarlijks 1,6 miljoen euro in het Gents Winterplan, waarvan de federale overheid slechts 50.000 euro betaalt. Dat kan beter .

De nieuwe Gentse bestuursploeg zet de komende beleidsperiode sterk in op het bestrijden van dakloosheid. Dat doet het via preventie van uithuiszetting, maar ook door huisvesting te zoeken voor de daklozen. Voor zij die toch nood blijven hebben aan een bed zal de wintercapaciteit van 105 bedden gegarandeerd blijven. Stad en OCMW zullen de aanbevelingen die de organiserende partners in de evaluatie formuleerden grondig onderzoeken.

 

Meer informatie

Dienst Outreachend Werken, Sportaround, Enchanté vzw, Refu interim

Lees hier het artikel op de website van Het Laatste Nieuws :

'Minder dak-en thuislozen maken gebruik van nachtopvang'