29 jan 2013

Gezocht: 24 miljoen voor Gentse scholen

De Gentenaar - 29 januari 2013 De stad Gent vraagt aan de Vlaamse Regering 24 miljoen euro om 1.600 bijkomende plaatsen in het basisonderwijs te creëren tegen 2018. Schepen van Onderwijs, Opvoeding en Jeugd (Groen) roept Vlaanderen ook op om snel werk te maken van een meerjarenplan en vraagt om van de discussie geen stedenstrijd of partijpolitiek steekspel te maken.

Elke Decruynaere

"Dit gaat over onze kinderen en hun toekomst", aldus Decruynaere. "Alle partijen zijn het erover eens dat elk kind een plek op school verdient. Als we gezinnen met kinderen willen aanmoedigen om in de stad te blijven, dan moeten kinderen de kans krijgen om naar de school te gaan in hun buurt."

"Als de Vlaamse Regering het stedenbeleid steunt om gezinnen aan te trekken, dan moet er ook aan capaciteitsuitbreiding geld gekoppeld worden. Dit is dus een urgente oproep aan de Vlaamse Regering om meer geld vrij te maken voor onderwijs."

Stedenstrijd

Decruynaere vraagt om van de middelendiscussie geen stedenstrijd of partijpolitiek steekspel te maken, zoals de afgelopen dagen gebeurde tussen de stad Antwerpen en de Vlaamse Regering. "Ouders, kinderen en het onderwijslandschap heeft daar geen boodschap aan. Steden moeten de dialoog met Vlaanderen aangaan."

Decruynaere vraagt Vlaanderen om snel werk te maken van een meerjarenplan. "Je bouwt een school niet van vandaag op morgen. Als er maar op jaarbasis budgetten vrijgemaakt worden, dan wordt het voor alle inrichtende machten moeilijk om te plannen."

Voor Gent is het capaciteitsprobleem nu al voelbaar in de 19de eeuwse gordel en wijken als Wondelgem en Zwijnaarde.