03 jun 2016

Gezonde vieruurtjes in Gentse kinderopvang: bananen en perzik vervangen 2 ton choco

Jong geleerd is oud gedaan en daarom is beslist om in alle stedelijke scholen en crèches een prioriteit te maken van gezonde voeding. Eerder hadden ouders al gevraagd of er een alternatief kon komen voor de terugkerende boterham met choco als vieruurtje. Elke dag eten 1.500 baby's en peuters en 1.344 kleuters een vieruurtje in de kinderdagverblijven, peutertuinen en buitenschoolse opvang van de Stad Gent. Ouders en ook verantwoordelijken en kinderbegeleiders waren niet zo tevreden over die vieruurtjes.Gealarmeerd door wetenschappelijke onderzoeken over obesitas bij steeds meer kinderen koos men nu voor een grote omschakeling. Wat de impact van die beslissing is, toont het getal van twee ton choco (of 8.000 potten) dat tot nu toe jaarlijks besteld werd voor de Dienst Kinderopvang.

In de plaats van choco, confituur en cornflakes komen er nu vooral fruit en groenten.

Tussen 1 mei en 1 september 2016 schakelen alle opvanglocaties van de Stad Gent over naar een gezond vieruurtje.

Foto Burgerboef

Baby'tjes krijgen dagelijks - ter plaatse gemaakte - verse fruitpap. De peuters en kleuters krijgen elke week een gevarieerd, gezond aanbod, met een fruitdag, een groentendag, een zuiveldag en een granendag.

 

Foto VitamikeDe Stad Gent zet al langer in op gezonde voeding voor kinderen met de projecten als Vitamike en Burger Boef, twee projecten in kader van Brede School Gent die met de kinderen en hun begeleiders rond gezonde voeding aan de slag gaan.

Al enkele weken kom je op woensdag samen met Kobe Ilsen en Danira Boukhriss alles te weten over gezonde voeding in hun programma 'Over eten'.

Ook kinderen ontsnappen niet aan hun experimenten. Zo worden ze verleid tot de keuze voor gezonde tomaatjes door de vier Helden van Ketnet.
In de buitenschoolse opvang van de Dienst Kinderopvang wil men de kleuters ook verleiden tot het maken van gezonde keuzes.

Een gezonde voeding levert alle noodzakelijke stoffen voor kinderen om te groeien en te ontwikkelen. Bovendien helpt ze om op langere termijn overgewicht, tandbederf en diabetes te voorkomen. Goede voedingsgewoonten die worden aangeleerd in de kindertijd, blijven behouden op volwassen leeftijd. Jong geleerd is oud gedaan. Goede voedingsgewoontes dragen bij tot beter concentratie en leerprestaties op school.