16 aug 2013

Het leven zoals het is: Stadhuis

Op 5 maart volgde student fotografie Martijn Soenen me in het kader van zijn eindwerk. Inkijk in een dag Schepen van Onderwijs, Opvoeding en Jeugd van de Stad Gent :  Halfacht en de deurbel gaat. Ot kijkt wel even vreemd op naar de onbekende bezoeker aan de ontbijttafel. De ochtend is een ritueel van ons tweetjes samen. Onze kleine man laat het niet aan zijn hart komen en vergeet al snel de camera, smult verder van de boterham met choco en we vertrekken samen naar de crèche.

8u30: Van de ene crèche naar de andere. Deze ochtend breng ik een werkbezoek aan de Bron. Dit stedelijk kinderdagverblijf in de Brugse Poort is het oudste van Gent. Het gebouw dateert uit de tijd dat de kleintjes er door een luik afgegeven werden. Thermometer in de poep om te checken of ze geen koorts hadden en klaar. Gelukkig is er intussen veel veranderd maar het gebouw is wel echt ook aan vernieuwing toe. Samen bekijken we de plannen en tijdens een rondleiding maak ik kennis met een zeer gemotiveerd team.

11u: Voor ik me op pizza stort werk ik eerst nog mijn mails af, doe een paar dringende telefoontjes en ontvang nog een afspraak op kantoor in het Stadhuis.

13u30: Nog snel een koffie in het prille lentezonnetje op het Zuid.  Ik tref er de pas opgestarte fietskoerier van Gent. Een leuke toevallige ontmoeting die ideeën geeft.

Maar ik moet ervan door. In het AC Portus, waar het departement onderwijs huist, bekijken we de plannen voor enkele nieuwe schoolgebouwen. Tijdens de vergadering komt een onverwacht telefoontje binnen: vanaf nu ben ik waarnemend burgemeester. Daniël Termont en Mathias De Clercq zijn tegelijk 'out of office'. Dat is de eerste keer dus even wennen voor mij. Daags nadien schrijft de krant 'eerste groene burgemeester van Gent' maar daar heb ik die dag niet veel meer van gemerkt, ik kon mijn gewone programma afwerken.

En dat ging verder richting de Stap. De mensen van het Studieadviespunt onthaalden ons hartelijk en er volgde een interessante kennismaking. Hun brede scoop van zowel volwassenenonderwijs als secundair is uniek in Vlaanderen. Tijdens de rit naar huis houd ik kort halt aan het stadhuis. Even kortsluiten met Tim en Jan die het kabinet bemannen terwijl ik op zwier ben.

Tegen 18u rond ik af want vandaag pik ik Ot op aan de crèche. Dat is eerder uitzonderlijk en we nemen het ervan. De frisse buitenlucht op het speelplein doet deugd. Na peuterbedtijd volgt het partijbestuur van Groen in Gent. Rond 23 volgt dan het verlossende telefoontje naar het thuisfront: ik ben op komst en neem afscheid van Martijn. Een fotograaf aan de ontbijttafel kon nog net, in onze slaapkamer hoeft het echt niet.