13 dec 2016

Het tofste kookboek onder de kerstboom

  Het Nieuwsblad - 13 december 2016Stop met zoeken: het leukste kookboek onder de kerstboom heet Uilensoep met Balletjes. Wim Ballieu leverde de recepten, kinderen kunnen ermee aan de slag. En je steunt er de goede zaak mee. De vzw Uilenspel helpt meer dan tweehonderd kinderen met hun schoolwerk. "Wel vijfduizend Gentse kinderen zouden onze hulp kunnen gebruiken."

 

"Uilenspel is een van de verenigingen die van Gent zo'n warme, kindvriendelijke stad maakt." Jeugdschepen Elke Decruynaere (Groen) sloeg de nagel gisteren, tijdens de boekvoorstelling, op de kop. De vzw ontstond zeven jaar geleden in de Bernadettewijk.

"We waren met vijftien vrijwilligers. Allemaal met dezelfde missie: we wilden van onze buurt een nog betere plek maken", zegt voorzitter Frederik Matthijs. "We voelden dat veel kinderen nood hadden aan schoolse ondersteuning. Dus gingen we één uur per week bij één kindje langs om te helpen met het schoolwerk."
 

Foto Uilensoep met balletjesUilenspel groeide elk jaar en heeft nu 270 vrijwilligers. "We helpen iets meer dan 200 kinderen op een creatieve en speelse manier. Een hele prestatie, maar we zijn ambitieus. In Gent wonen zeker 5.000 kinderen die een organisatie als de onze kunnen gebruiken."

Intussen gaat het werk veel verder dan alleen de begeleiding. "We merken dat vriendschappen ontstaan. Dat onze vrijwilligers op stap gaan met het gezin dat ze helpen."

Hoe groter de vzw wordt, hoe meer geld nodig is. "Maar we wilden niet zomaar fondsen bij elkaar zoeken", zegt Tinneke Van Bergen. Dus werd het afgelopen jaar keihard gewerkt aan een kookboek." Niet zomaar een verzameling van recepten en foto's van gerechten.
"We wilden dat de kinderen ermee aan de slag konden - allemaal. We wilden het laagdrempelig houden zodat ook anderstaligen het kunnen lezen. Voor hen is een boek openslaan vaak een hoge drempel."

Daarom is er ook een soort woordenboek. De belangrijkste spullen in de keuken zijn vertaald in zeven talen, van Bulgaars tot Slovaaks. De recepten kan je lezen maar ook volgen via de tekeningen.

En wie te klein is om te koken, vindt het vast óók een plezant boek. "Er staan spelletjes in. Zo kunnen ze de letters van hun naam zoeken in de lettertjes van de soep."

Bedoeling is zo veel mogelijk boeken verkopen. VDK Spaarbank kocht gisteren meteen vijfhonderd exemplaren.
 

Logo Uilensoep met balletjesUilenspel zocht en vond in Wim Ballieu een droompartner. "Wat Uilenspel doet, is mensen met elkaar verbinden. En dat doe ik in mijn Balls&Glory-restaurants ook: ik laat mensen die elkaar niet kennen aan dezelfde, lange tafel zitten. Als iets typisch is aan de Belgische keuken, dan wel dat ze mensen met elkaar verbindt."

'Uilensoep met balletjes' (19,95 euro) kan je kopen via www.uilenspel.be