11 apr 2018

Honderd extra plaatsen voor populaire school in Ledeberg

Het Nieuwsblad - 11 arpil 2018 - Bert Staes

Basisschool De Kleurdoos wordt uitgebreid. Een magazijn aan de Franse Vaart wordt gesloopt en vervangen door extra klassen, goed voor honderd plaatsen. De school is volzet.

De jenaplanschool De Kleurdoos wordt uitgebreid van 260 naar 360 plaatsen. Dat is woensdagavond gezegd in de gemeenteraadscommissie Onderwijs en Facility Management. De stadsschool in de Onderwijsstraat, midden in het dichtbevolkte Ledeberg, is momenteel volzet. Er staan meerdere kinderen op de wachtlijst.

De Stad heeft nu beslist om de school uit te breiden. Een oud magazijn aan de Franse Vaart, dat langs de achterkant grenst aan de Kleurdoos, is aangekocht en wordt gesloopt. “Het magazijn wordt gesloopt en er komt een nieuwbouw met honderd extra plaatsen, een extra schoolpoort en een ruimer kinderdagverblijf”, zegt Elke Decruynaere (Groen), schepen van Onderwijs.

4,5 miljoen euro

Voor de aankoop van de grond en de nieuwbouw is 4,5 miljoen euro voorzien. “Het geld is in de meerjarenplanning geschreven”, zegt Decruynaere. “Nu wordt de procedure in gang gezet om een architect aan te stellen. Dat willen we nog dit jaar doen.” De opening van de nieuwe schoolklas is wel nog niet voor morgen. “We mikken op 2021”, zegt Dercuynaere.

De nood aan schoolklassen is groot in Ledeberg en Gentbrugge. Globaal heeft Gent door een stevige inhaaloperatie de voorbije jaren voldoende plaats voor alle kinderen die naar de basisschool moeten. “Maar in sommige wijken, zoals Ledeberg en Gentbrugge is de nood nog steeds hoog”, zegt Decruynaere. “Deze plaatsen gaan welgekomen zijn.”

Het magazijn in de Franse Vaart is momenteel ingenomen door de muziek- en kunstplek In De Ruimte, maar die is opgezet als een tijdelijk project en zal moeten verhuizen.