Het Laatste Nieuws - 08 maart 2013
Een honderdtal fietsers, vrienden en familieleden hebben gisteravond Iris Aper herdacht aan de Zuid in Gent.De 21-jarige Lokerse studente overleed op 8 februari aan haar verwondingen nadat ze daar een dag eerder door een dronken man van de weg was gemaaid. "Je probeert je kind te beschermen, dit was schandalig. Bovendien zou de verkeerssituatie hier mogen veranderen", zegt papa Paul Aper.
Gentenaar Julien D. scheurde op 7 februari met zijn Audi met 80 kilometer per uur door een zone 30, naast de bibliotheek aan het Woodrow Wilsonplein. Iris Aper, een studente verpleegkunde, was op weg naar school en werd door de wagen opgeschept in de kiss&ridezone. De dader rende na het ongeval weg, maar kon in de buurt opgepakt worden. Achteraf bleek dat de snelheidsduivel stevig gedronken had in een aantal cafés. Iris raakte levensgevaarlijk gewond en overleed anderhalve dag later aan haar verwondingen.
Het ongeval veroorzaakte een schokgolf door het hele land. De Gentse Fietersbond Perpetuum Mobile organiseerde daarom gisteren om 17 uur een dodenwake. Een honderdtal fietsers, vrienden en familieleden kwam naar de plaats van het ongeval, waar bloemen aan een gedenkfiets gelegd werden. Om af te sluiten hield de massa een minuut stilte. Ook de ouders van Iris waren samen met de ouders van haar vriend, met wie ze al drie jaar samen was, naar Gent gekomen. "Wij proberen elkaar zo veel mogelijk te steunen door te praten. Dat zou de pijn moeten verzachten", reageert papa Paul. "Je probeert je kinderen waarden mee te geven zodat ze beschermd zijn. Iedereen verdient een tweede kans, maar dit was schandalig."
Een steen naar het stadsbestuur werpen, wil hij niet doen. "Al zou er wel iets mogen veranderen aan deze plaats. Dan is haar dood toch niet voor niks geweest." Enkele schepenen van dat stadsbestuur, Filip Watteeuw (Groen) en Elke Decruynaere (Groen), kwamen langs om de ouders te steunen. "Ik heb zelf een zoon van de leeftijd van Iris. Je mag niet denken dat dit kan gebeuren", bedenkt Watteeuw. De schepen van Mobiliteit beseft dat er iets aan de verkeerssituatie aan de Zuid moet veranderen. "Direct na het ongeval vroeg ik onze diensten om alle informatie te verzamelen die nodig is voor een oplossing. Volgende week komen we samen om te kijken hoe we het hier veiliger kunnen maken." Een aantal ideeën die de kop op steken zijn om het auto- en fietsverkeer te scheiden of de kiss&ridezone te verplaatsen.
Woordvoerder van de Fietersbond Jan Cnops sprak iedereen toe: "Het is bijzonder treurig dat dit moest gebeuren. Het ongeval is veroorzaakt door uiterst roekeloos rijgedrag. We willen zo'n gedrag binnen de perken houden via controles en realistische straffen. De overheden mogen daarom gerust intelligente snelheidsadaptatie (ISA) promoten." Via ISA wordt de snelheid van de auto die te snel rijdt automatisch aangepast aan de maximumsnelheid.
Lees hier meer over de Fietsersbond.
© 2013 De Persgroep Publishing - Het Laatste Nieuws - Jurgen Eeckhout