29 apr 2014

Hoofdpunten journaal AVS

1. Het Oost-Vlaamse parket wil de komende jaren sneller werken. Meer GAS-boetes en onmiddellijke minnelijke schikkingen moeten daarbij helpen. Dat staat in het beleidsplan van Johan Sabbe. De eerste procureur van Oost-Vlaanderen legde gisteren de eed af en riep vanmiddag de pers bijeen. 2. Een dijk rond de Lammekensstraat in Leupegem en een bekken in Maarkedal, dat zijn de belangrijkste werken tegen wateroverlast die afgewerkt zijn. De bewoners in de buurt van de Maarkebeek zijn zo beter beschermd tegen de overstromingen waar ze de laatste jaren mee te kampen hadden.3. Het relatief nieuwe hoger beroepsonderwijs krijgt meer en meer bijval. Amper 36 procent van de jongeren die de overstap waagt van een zevende jaar beroepsonderwijs naar de Arteveldehogeschool slaagt in het eerste jaar. In het hoger beroepsonderwijs proberen ze jongeren die afhaken op de hogeschool of universiteit toch nog een opleiding te geven. Op de Arteveldehogeschool Gent werd vandaag een nieuwe samenwerking opgestart.

4. De stad Gent krijgt er dit jaar 85 nieuwe kinderopvangplaatsen bij. Daarnaast stijgt ook het aantal inkomensgerelateerde opvangplaatsen in de private sector. Goed nieuws, zegt schepen van Opvoeding, Elke Decruynaere, maar er is nog werk aan de winkel.

5. Erkende clubs of verenigingen kunnen de stadshal van Gent gratis gebruiken. Dat heeft schepen van Cultuur Annelies Storms gisteren gezegd op de gemeenteraad. De organisatoren moeten wel een aanvraag indienen. De Gentse stadshal is al open sinds september 2012. Sindsdien hebben al verschillende activiteiten hun plaats gevonden onder de hal. Maar er was nog geen reglement. Daar zal Gent nu werk van maken zei de schepen gisteren aan de raadsleden Reynebeau en Bracke. De hal is openbare weg, en daar moeten organisatoren voor betalen. Maar voor erkende verenigingen is het gebruik gratis. Ook spontane activiteiten, zoals een bijeenkomst of spel, zijn mogelijk, maar de vergunde aanvragen krijgen wel altijd voorrang. De richtlijn voor het gebruik van de hal wordt binnenkort voorgelegd aan het schepencollege.

6.Het Stoomcentrum in Maldegem heeft vandaag een nieuwe stoomlocomotief aan zijn collectie toegevoegd. Stoomloc 41.195 is de enige nog resterende stoomlocomotief voor normaalspoor die in Vlaanderen is gebouwd. Ze heeft dienst gedaan achter de linies in Frankrijk tijdens de eerste Wereldoorlog. Het is de bedoeling dat ze wordt gerestaureerd, en da's nodig.

7. De 18 -jarige Reinart Belpaire uit Assenede is dit weekend verkozen tot Best Public Speaker 2014. Dat is een wedstrijd waarbij een jongere tussen 16 en 20 moet bewijzen dat hij voor een publiek goed Engels kan spreken.

8. De tentoonstelling Lang leve de TV, 60 jaar televisie blijft het goed doen. Vandaag mochten ze in de Sint-Pietersabdij de 100.000e bezoeker verwelkomen. En dat sinds de start op 1 november. De gelukkigen kwamen vanmiddag rond 2 uur aan in de Sint-Pietersabdij. En het toeval wil dat het twee mensen zijn die zelf al vaker op tv te zien waren. Suzy en Raymond Vanherbergen , twee acteurs uit het vroegere gezelschap van Romain De Coninck. Zij werden door schepen Annelies Storms in de bloemetjes gezet als 100.000e bezoeker van de tentoonstelling. Naast de bloemen was er ook een pakket uitzendingen van FC De Kampioenen als cadeau. De tentoonstelling Lang leve de Tv loopt nog tot en met 18 mei in de Gentse Sint-Pietersabdij.

9. Het Atheneum Voskenslaan in Gent organiseerde vandaag voor de 2de keer de vossencup, 650 leerlingen van 9 Vlaamse sportscholen bekampten elkaar in 9 sportdisciplines.

© 2014 Belga
 

Reacties

Vennligst sjekk din e-post og klikk på lenken for å bekrefte din nye e-postadresse.