24 mrt 2015

Hoorzitting in de commissie onderwijs van het Vlaams Parlement

Elke Decruynaere - Capaciteit - 24 maart 2015 - Vlaams Parlement Op dinsdag 24 maart hield schepen van Onderwijs in het Vlaams Parlement een pleidooi tegen kampeertoestanden voor de scholen en vóór een objectief en transparant inschrijvingsbeleid voor het secundair onderwijs.

Elke Decruynaere

Geen enkel systeem is op zich zaligmakend, want schaarste wordt enkel opgelost door extra plaatsen. Schouder aan schouder pleitten verschillende schepenen van onderwijs dan ook voor meer investeringen en een uniform inschrijvingssysteem. Vlaanderen kan een algemeen kader scheppen zoals ze al deed voor het Gentse basisonderwijs.

Schepen Decruynaere: "Voor het secundair onderwijs zou het een goede zaak zijn. Hoewel er geen capaciteitstekort is, wordt er nu gekampeerd aan enkele scholen. Nadien blijkt dat vaak niet eens nodig." De parlementsleden vroegen wat de autonomie van de steden hierin moet zijn. "Baarle Drongen is de Brugse Poort niet", gaf de schepen aan. Dit om het belang van lokale invulling aan te tonen. "Door lokale inkleuring creëren we een draagvlak, want lokale besturen kennen hun wijken", stelde schepen Decruynaere. Een draagvlak is belangrijk voor de werking en verbeteringen. Het is een systeem voor de ouders en de scholen en met hen in gedachten heeft de stad daar al veel in geïnvesteerd.