
Maandag 23 september werd in de stedelijke Hotelschool Gent het project ‘Andermaal’ gelanceerd. Het project heeft als doelstelling om de toekomstige chef-koks te inspireren om vegetarisch en veganistisch te leren koken, en is het resultaat van de samenwerking tussen BOS+ vzw. en EVA vzw en twaalf hotelscholen doorheen Vlaanderen. Sterrenchefs Wim Ballieu, gekend van ‘Balls and Glory’ en Michaël Vrijmoed van restaurant Vrijmoed zetten met veel enthousiasme hun schouders mee onder dit project. Voor één keer mochten we mee in de potten kijken.
Kick-off project ‘Andermaal’ rond vegetarisch en veganistisch koken, met sterrenchefs Wim Ballieu en Michaël Vrijmoed
De stedelijke Hotelschool Gent was maandag the place to be: het project ‘Andermaal’, dat jongeren wil warm maken om vegetarisch en veganistisch te koken, werd er gelanceerd. BOS+ en EVA vzw. zijn de trekkende krachten van het project. Twaalf verschillende hotelscholen stapten vandaag in het project in. Ook sterrenchefs Wim Ballieu, bekend van ‘Balls and Glory’ en Michaël Vrijmoed, chef van het Genste restaurant “Vrijmoed”, maken de tijd vrij om de toekomstige chef-koks verder te inspireren om vegetarisch te koken.
Schepen Elke Decruynaere onderstreepte in haar openingswoord hoe belangrijk vegetarisme in onze stad geworden is. “Toen ik als kind aan mijn moeder vroeg: “Wat eten we vandaag?”, kreeg ik bijna elke dag een antwoord dat neerkwam op wat toen gold als heilige drievuldigheid: vlees/kip of (op vrijdag) vis, met groenten en patatjes. En dat zag je ook op ons bord: het vlees aan de ene kant, de aardappelen ernaast en de groeten maakten de cirkel rond. De tijden zijn sindsdien – gelukkig – veranderd. Ook op culinair vlak!”, Schepen Elke Decruynaere.
De geglobaliseerde wereld liet ons kennismaken met een veel grotere diversiteit in onze steden, een rijkdom aan culturen die ook een schat aan smaken en nieuwe producten met zich meebracht. Mensen gingen steeds vaker op zoek naar producten die hier onbekend waren om onze maaltijden verder te verrijken. Maar ook de achterkant van de medaille werd ook steeds zichtbaarder: kiwi’s werden uit Nieuw-Zeeland ingevoerd,… , zelfs onze eigen gekweekte appels kregen concurrentie van appels uit Australië. Tegelijk groeide de bevolking sterk aan, wat ook de vraag naar vlees deed stijgen. En ook de gezondheidsgerelateerde problemen werden steeds vaker gelinkt aan onevenwichtige eetgewoontes.
Gent besliste daarom jaren geleden om van koers te veranderen. Een wandeling door de stad toont hoe sterk het vegetarisme ingang gevonden heeft; heel veel restaurants bieden vegetarische alternatieven aan, en steeds vaker kiezen we met zijn allen voor die vegetarische optie. Afgelopen mei vierden we al 10 jaar ‘donderdag veggiedag’! Al 10 jaar worden elke donderdag meer dan 4000 vegetarische maaltijden geleverd, aan onze stedelijke scholen. Ook op de andere dagen is er steeds een vegetarisch alternatief. Met ‘donderdag veggiedag’ nam Gent een voortrekkersrol op; waardoor heel wat andere steden zich intussen lieten inspireren. Dat de lancering van dit project in Gent plaatsvond, is dan ook niet toevallig.
Het project ‘Andermaal’ trekt deze filosofie nu ook door naar de toekomstige chef-koks. “Onze stedelijke Hotelschool zet besteedt al jaren aandacht aan het belang van vegetarische en veganistisch eten, als locatie voor deze kick-off van het project is onze Hotelschool dus een zeer goede keuze. Door hun deelname aan dit soort van projecten, waarbij evenwichtigheid en duurzaamheid bovenaan staan, bewijst de Hotelschool dat ze mee evolueert met de tijd en in de sector aan de top wil blijven.”, aldus de trotse schepen.
Wij lieten het ons alvast smaken!
Meer informatie: Hotelschool Gent , Eva vzw , Balls & Glory
Lees het persbericht 'Project Andermaal' in Hotelschool Gent
Lees het persbericht Eenmaal, Andermaal
Lees het persbericht Topchefs geven in hotelschool aanzet tot veggie koken
Lees het persbericht Wim Ballieu en Michaël Vrijmoed helpen jonge chefs om plantaardig te koken
Lees het persbericht Stad Gent: Wim Ballieu en Michaël Vrijmoed inspireren jonge chefs om plantaardig te koken