03 mrt 2020

Warme Stad Gent pioniert met HOTSPOT, een serious game voor jongeren rond welzijn

Vandaag werd in Gent de serious game HOTSPOT gelanceerd. Het is een spel waardoor jongeren op een speelse wijze kennis maken met organisaties waarbij ze terecht kunnen met vragen rond oa verslaving, seksualiteit en relaties, omgaan met stress, angst, verdriet, eenzaamheid, vrije tijd, etc.

Kwetsbaarheid bij kinderen en jongeren is vaak onzichtbaar, maar tegelijkertijd heel aanwezig en in diverse vormen. Bovendien vinden veel jongeren nog moeilijk de weg naar hulp. Het aanbod is nog te weinig gekend of er zijn drempels. Het spel werd daarom in opdracht van Warme Stad Gent ontwikkeld door JES vzw en uitgevoerd en ondersteund door OverKop.

Schepen Elke Decruynaere: “HOTSPOT is een groepsspel bedoeld voor jongeren van 14 jaar of ouder. We hopen dat op termijn alle jongeren die schoollopen of deel uitmaken van een jeugdbeweging in Gent het spel eens gespeeld hebben. Want sterke jongeren maken een sterke toekomst, voor elkaar en voor Gent.”

Liesbet, JES vzw: “Voor het eerst is er een spel dat alle organisaties die hulp bieden aan jongeren in Gent aan elkaar verbindt. Het spel geeft de jongeren een duwtje in de rug om een organisatie te bezoeken die hen kan helpen als ze een probleem hebben.”

Warme Stad Gent zet in op de geestelijke gezondheid van jongeren en het versterken van hun veerkracht en weerbaarheid. Ook probeert de Stad drempels naar hulp -klein of groot- te verlagen, door het aanbod beter bekend en meer toegankelijk te maken.

Via HOTSPOT maken jongeren niet alleen kennis met Gentse organisaties. Het zorgt er ook voor dat op een veilige manier taboeonderwerpen beter bespreekbaar worden en dat de verbinding binnen de groep versterkt. Inspiratie voor de format van het spel haalde JES vzw uit de ‘escape games’.
Voor het spel werd ook een online pagina voorzien door de Sociale Kaart Vlaanderen. Handig om meer info over organisaties te zoeken!

HOTSPOT Overkop

Het spel duur 2u30 en wordt gespeeld in OverKop Gent; zo wordt alvast de drempel naar ons huis voor jongeren in Gent centrum verlaagd.

OverKop biedt immers een plek waar jongeren kunnen komen chillen, samen dingen doen, workshops volgen en ook persoonlijke hulp kunnen krijgen.

Het spel spelen, kan alvast gratis in 2020 en 2021 tijdens één van de voorziene spelmomenten. Deze momenten zijn beperkt, dus snel wezen is de boodschap!


Meer info en inschrijven:

www.stad.gent/hotspot 

JES Stadslabo, OverKop Gent, Warme Stad Gent