Het Nieuwsblad - 02 april 2019 - Geert Neyt
Het nieuwe jeugdhuis in de wijk Nieuw Gent heeft na een polemiek op sociale media en in de Gentse gemeenteraad meer duidelijkheid gegeven over het opzet van haar aparte meisjeswerking. “Ik word er zo moe van dat extreem-rechts dit detail aangrijpt, enkel omdat de meerderheid van de jongeren een moslimachtergrond heeft”, zegt schepen van Jeugd Elke Decruynaere (Groen)
“Wij veranderen niets aan onze aparte meisjeswerking op donderdagavond en zaterdag”, zegt Tom Dierckx, directeur van Formaat, de federatie van jeugdhuizen die de werking van het nieuwe jeugdhuis in Nieuw-Gent coördineert.
“We willen alleen even duidelijk stellen dat dit niet betekent dat jongens niet welkom zouden zijn op die activiteiten. Het is ook niet zo dat die meisjes enkel in een aparte meisjesruimte zouden mogen zitten. Zij nemen ook deel aan de vele gemengde activiteiten.”
“Tal van jeugdhuizen, ook op het platteland, hebben overigens aparte meisjesactiviteiten. Het is immers niet altijd evident om voldoende meisjes te bereiken met een jeugdhuis. Dat lukt beter als we meisjes de verantwoordelijkheid geven om zelf activiteiten uit te werken. Meer moet daar niet achter gezocht worden.”
Toen wij op de openingsavond het jeugdhuis bezochten, waren enkele meisjes bezig hennatattoo’s op elkaars armen te plaatsen. De jongens waren ondertussen buiten aan het voetballen of aan het beatboxen in de muziekruimte. “Nieuw-Gent heeft geen goede of veilige reputatie en al zeker ’s avonds niet”, zei een van de aanwezige meisjes. “Wij meisjes zaten dan ook altijd bij elkaar thuis. Nu kunnen we ook hier samenkomen om iets te doen. In het begin gaan we hier vooral chillen, daarna zien we wel.”
Donderdag staat er een wellness-avond op het programma.
Genderkamer
De wijk Nieuw Gent moest het tot nu toe stellen zonder eigen plek voor de lokale jongeren. Daarom investeerde de stad in het nieuwe jeugdhuis dat in maart de deuren opende. Maar onder meer de keuze om donderdagavonden "specifiek voor meisjes" te openen en zaterdag specifieke meisjes-activiteiten te organiseren leidde tot vraagtekens en protest bij Vlaams Belang. N-VA vroeg zich af "of voor andere religies dezelfde maatregelen worden genomen". Het kwam tot een pittig debat in de Gentse gemeenteraad.
Ondertussen was het bericht ook opgepikt door sociale media. Dat trok ook de aandacht van de genderkamer van de Vlaamse ombudsdienst die gendergerelateerde onderwerpen behandelt. Uiteindelijk kwam het tot een bemiddelingsgesprek tussen die genderkamer en het jeugdhuis.
Ladies night
“Het is goed dat door dat gesprek duidelijk is gemaakt dat niemand uitgesloten wordt in dat jeugdhuis”, zegt Elke Decruynaere, schepen van jeugd (Groen). “Het is zo voorspelbaar dat uit extreem-rechtse hoek dit detail wordt aangegrepen om het trollenleger los te laten. Er zijn toch ook aparte meisjeschirogroepen? Er zijn toch ook ladies nights in cafés en cinema’s? Maar ja, de kritiek is er natuurlijk alleen omdat in dit jeugdhuis voornamelijk jongeren met een moslimachtergrond komen.“
“Zo spuit men ook kritiek op de mogelijkheid om in een stille ruimte van het jeugdhuis even te kunnen bidden. Waarom is er dan geen kritiek als op een chirokamp de proost de maaltijden komt inleiden met een gebedje? Als ik al zo moe word van die heisa, hoe moeten die jongeren zich zelf dan niet voelen? Elk initiatief dat ze nemen wordt meteen bedolven onder de kritiek. Laat ons die jongeren toch vertrouwen geven.”