07 mrt 2013

Jongeren bouwen muur tegen pesten

Het Laatste Nieuws - 07 maart 2013 Een massa jongeren kwam gisteren rond en onder de Stadshal hun steun betuigen aan een grootse actie 'muur tegen pesten', opgezet door familie en vrienden van Lisa Lejeune.et meisje stapte in 2011 op 16-jarige leeftijd uit het leven na pesterijen. "Hopelijk is dit niet alleen voor vandaag", reageerde Lisa's broer Thibault (14). De jongeren verzamelden ook videoboodschappen van tal van BV's en politici en kregen zelfs steun van koningin Paola.

De Gentse Lisa Lejeune was pas 16 jaar toen ze in 2011 uit het leven stapte na pesterijen op school en op Facebook.

We hebben de situatie overal aangeklaagd, maar het heeft niet mogen baten", zegt Lisa's mama Kathleen stil. "Volwassenen onderschatten het effect dat pesten op kinderen en jongeren heeft."

Maar het was Lisa's jongere broer Thibault (14) die de aanleiding gaf tot de actie met een boze brief op Facebook. Zo ontstond de groep 'de vrienden van Lisa'. Die groep zette samen met de familie en de scholen de actie 'muur tegen pesten' op poten.

"Het mag hier niet alleen over Lisa gaan", zei Thibault gisteren. "Het moet een positief signaal zijn naar alle jongeren dat pesten echt niet kan. Ik ben blij dat er zoveel volk is komen opdagen en dat de jongeren zo enthousiast zijn. Want scholen en rechtbanken kunnen pesten niet stoppen, dat kunnen alleen de jongeren zelf. Ik hoop dat deze actie niet alleen vandaag, maar ook morgen, volgende week en volgend jaar blijft nazinderen."

Thibault kreeg de hele dag steun van zijn beste vriend Louis, zijn ouders, tante, de vrienden van Lisa en 750 andere kinderen en jongeren uit 20 scholen.

Ook de videoboodschappen van de BV's en politici waren aangrijpend. Zelfs premier Elio Di Rupo sprak - in het Nederlands - een boodschap in. "Jullie aanwezigheid is een grote steun voor de familie en de vrienden van Lisa, maar ook voor alle slachtoffers van pestgedrag", klonk het. Er waren ook boodschappen van burgemeester Daniël Termont, schepenen Mathias De Clercq en Christophe Peeters, BV's Nic Balthazar en Nathalie Meskens, politici Freya Van den Bossche, Alexander De Croo en Pascal Smet en vele anderen. De burgemeester van Antwerpen Bart De Wever stuurde een boodschap waarin hij vertelde dat hij als kind zelf gepest werd omdat hij van geschiedenis hield en niet van voetbal. Hij vertelde over welke gevolgen dat voor hem had. Zelfs een brief van de koningin kwam toe op de school. Paola betuigde daarin haar steun aan de muur tegen pesten. Eva Mareen, een nicht van Thibault en Lisa, las de brief voor. "De actie is eigenlijk in 2,5 weken op poten gezet", vertelt leerkracht en begeleider Ruben Verniest van het Sint-Janscollege. "De jongeren hebben gemaild en geschreven naar iedereen die ze kenden. Er kwam zoveel reactie omdat het echt een actie van onderuit is, van de jongeren zelf."

Onderwijsschepen Elke Decruynaere was ontroerd door de opkomst. "We moeten niet flauw doen", zegt ze. "Pesten komt overal voor, op elke school en zelfs onder volwassenen. Ik ben dan ook trots dat al deze jongeren opkomen tegen het pestgedrag." Ook in de namiddag passeerden verscheidene mensen, waaronder veel toeristen, onder de Stadshal. Ook zij betuigden allemaal hun steun.

Vind meer informatie op de website Kieskleurtegenpesten.

 

© 2013 De Persgroep Publishing - Het Laatste Nieuws - Sabine Van Damme