23 mei 2015

Kamperen aan middelbare scholen bleek niet nodig

De Standaard - 23 mei 2015 In alle gewone middelbare scholen in Gent waar dit voorjaar ouders kampeerden, is vandaag nog steeds plaats. 'Kamperen was dus niet nodig', zegt schepen (Groen). Toch wil Gent een centraal aanmeldingssysteem voor alle middelbare scholen, om kamperen helemaal uit te sluiten.

Elke Decruynaere

Elk jaar duiken ze op in Gent: de kamperende ouders. Zo stonden ze dit voorjaar aan het populaire Sint-Janscollege in Sint-Amandsberg en het Sint-Barbaracollege in de Savaanstraat. Tientallen ouders bleven er de nacht om hun kinderen in te schrijven. 'Niet nodig. Vandaag is er nog altijd plaats in allebei de secundaire scholen van het gewone onderwijs, waar gekampeerd werd. Kamperen voor de schoolpoort is niet meer van deze tijd.'

Dat verklaarde schepen Elke Decruynaere (Groen) vorige week in de commissie Onderwijs na een vraag van Paul Goossens (CD&V). Goossens wilde weten of de manier van inschrijven niet kan worden veranderd in Gent. Vandaag moeten alle middelbare scholen hun eigen inschrijvingsperiode en -systeem organiseren. 'Dat leidt tot onrust en onzekerheid over de plaatsen, waardoor ouders gaan kamperen', zegt Goossens.

Bovendien dreigt de druk op de middelbare scholen in Gent binnen enkele jaren groot te worden. Het capaciteitsprobleem dat zich al enkele jaren in het basisonderwijs voordoet, verschuift binnenkort naar het middelbaar onderwijs. De stad denkt daarom na over een centraal inschrijvingssysteem voor de middelbare scholen, zoals dat bestaat in het lager onderwijs. Ouders schrijven hun kinderen via het systeem in en krijgen via mail hun school toegewezen. Voordien doken aan de basisscholen ook vaak kampeerders op. Nu niet meer. 'Er werden op een bepaald moment studenten betaald om in de rij te gaan staan', zegt Decruynaere. 'Ik hoop dat we dat in het secundair onderwijs kunnen vermijden.'

Een centraal inschrijvingssysteem op poten krijgen in het secundair onderwijs, is moeilijk. 'Er zijn drie mogelijke systemen. Chronologisch: wie eerst belt, is eerst ingeschreven. Daarna toeval, via een soort tombola. Of een plaats in een rangorde. Maar scholen geven aan dat ze niet met die criteria willen werken.' (bst)