16 mrt 2021

Energiezuinige nieuwbouw voor kinderdagverblijf in Zwijnaarde

De Stad Gent is gestart met de bouw van een energiezuinige nieuwbouw voor kinderdagverblijf De Boekenmolen in Zwijnaarde. De kinderen die momenteel opgevangen worden in een tijdelijke unit, kunnen vanaf september 2022 verhuizen. Het nieuwe kinderdagverblijf heeft 28 kinderopvangplaatsen.

 

De verhuis en het verlaten van de vertrouwde plek was voor de kinderen en de kinderbegeleiders niet gemakkelijk. Ik ben zeer blij dat ze nu een fijne nieuwe plek krijgen, naast het Zonnebloempark.

Elke Decruynaere, schepen van Opvoeding

In september 2016 werd kleuterschool De Boekenmolen in Zwijnaarde uitgebreid met een lagere afdeling van 72 extra plaatsen.
Om dat mogelijk te maken, verhuisde de toenmalige peutertuin naar een tijdelijke unit op de site van woonzorgcentrum Zonnebloem.
De nieuwbouw vervangt deze tijdelijke units aan de Hutsepotstraat, waarin de kinderen momenteel verblijven. De nieuwe speelplek wordt vanaf september 2022 in gebruik genomen.

Peutertuin werd kinderdagverblijf

Ondertussen kunnen ook ouders met baby's terecht in de Boekenmolen. Deze baby-peuter-werking is een win voor de kwaliteit van de opvang en het nieuwe gebouw is ontworpen om deze werking optimaal te ondersteunen. - Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs


De peutertuin werd intussen omgevormd tot een kinderdagverblijf waar zowel baby's als peuters terecht kunnen. Die werking krijgt nu een plek in de nieuwbouw, met 2 extra opvangplaatsen.
De medewerkers gaven advies over de concrete inrichting en het meubilair om het gebouw optimaal aan te passen aan hun werking.

 

 

Aangename leefomgeving op maat

De opvang krijgt op het gelijkvloers een ontvangstruimte, een buggyberging, een administratieve ruimte, aangepast sanitair, een keuken, leefruimtes en slaapruimtes. Op de eerste verdieping komt een personeelsruimte, een linnenberging, een technische ruimte en sanitair voor het personeel. Er komt ook een buitenspeelruimte met speeltuigen.

Naast het creëren van een aangename leefomgeving voor de kinderen en een praktische werkplek voor de medewerkers, blijft de Stad inzetten op een bouwwijze met minimale impact op het milieu. De Stad kiest ook voor dit nieuwbouwproject voor passiefbouw; door onder andere een zeer uitgebreide isolatie, zonnepanelen, een groendak en recuperatie van het regenwater, wordt het gebouw zeer energiezuinig.

De werken worden uitgevoerd door aannemer Vandenbussche. De architect is Architectenbureau Bressers. Het kostenplaatje bedraagt 1,2 miljoen euro (excl. btw) waarvan het VIPA (Vlaams Infrastructuurfonds Voor Persoonsgebonden Aangelegenheden) 672.550 euro subsidieert.

Opwaardering van de hele site

De dienst Facility Management van de Stad Gent plant dit jaar bovendien verbeteringswerken op de site van woonzorgcentrum Zonnebloem. Kort na de start van de werken aan kinderdagverblijf De Boekenmolen wordt het Zonnebloempark nog mooier en functioneler gemaakt. Nog voor de zomer wordt ook een deel van het woonzorgcentrum gerenoveerd.