04 mrt 2015

Kinderen maken kennis met technische beroepen

Het Laatste Nieuws - 4 maart 2015 Zelfstandigenorganisatie Unizo verwelkomde gisteren ruim 2.400 leerlingen in 110 bedrijven voor de Techclass. In Gent waren leerlingen van basisschool Henri D'haese uit Gentbrugge welkom bij DOK 13. Ze kregen er een rondleiding en werden warm gemaakt voor een job in de grafische sector."Het ASO is niet noodzakelijk de beste keuze", zegt schepen van Onderwijs

Elke Decruynaere (Groen).

"Namelijk als het geen bewuste keuze is, maar gewoon een kwestie van 'zo hoog mogelijk mikken' en zien waar je strandt. Als leerlingen daardoor tijdens hun schoolloopbaan moeten 'zakken' naar het technisch onderwijs, is dat niet goed voor hun zelfvertrouwen. Ik wil dus graag de kinderen en ook hun ouders de ogen openen, dat ook technisch onderwijs heel veel toekomstkansen biedt en dat het belangrijk is een bewuste keuze te maken voor datgene wat je werden warm gemaakt voor een job in de grafische sector.

"Namelijk als het geen bewuste keuze is, maar gewoon een kwestie van 'zo hoog mogelijk mikken' en zien waar je strandt. Als leerlingen daardoor tijdens hun schoolloopbaan moeten 'zakken' naar het technisch onderwijs, is dat niet goed voor hun zelfvertrouwen. Ik wil dus graag de kinderen en ook hun ouders de ogen openen, dat ook technisch onderwijs heel veel toekomstkansen biedt en dat het belangrijk is een bewuste keuze te maken voor datgene wat je kind graag en goed doet." Om de daad bij het woord te voegen, werden de leerlingen van het zesde leerjaar van de stedelijke basisschool Henri D'haese uitgenodigd bij DOK13, een bedrijf dat zich bezighoudt met digitaal drukwerk. De kinderen staan momenteel voor de belangrijke keuze welke richting ze uit willen in het secundair, een keuze die de rest van hun leven zal bepalen. Ongeveer de helft van de kinderen weet al wat ze gaan kiezen.

"Taartenbakster"

"Ik vond het een interessante rondleiding, maar het is niet iets wat ik zelf zou willen doen", zegt Willeke (11).

"Ik ga volgend jaar Latijn doen, dat heeft mijn mama ook gedaan. Maar later wil ik taartenbakster worden", klinkt het. Toch was één jongetje helemaal verkocht om bij DOK13 te komen werken. "Het lijkt mij cool om posters en zo te maken."