11 mei 2016

Kinderen ontdekken talenten onder stadshal

Het Nieuwsblad - 11 mei 2016 -  Bert Van der HoogerstraeteMet kleurpotloden, knutselgerief en een opblaasbare draak streek de pedagoog Luk De Wul woensdagnamiddag neer onder de stadshal in Gent. Als de "kindertalentenfluisteraar" leerde hij kinderen hun talenten kennen. "Talent is bewust zijn van de dingen die je blij maken."

Geen diepgaande psychologische analyse, maar een gesprekje over wat kinderen graag doen en wat ze daaraan leuk vinden. Dat is de opzet waarmee Luk De Wulf kinderen hun talenten doet inzien. "Talent is niet de beste zijn, maar bewust zijn van de dingen die je blij maken", legt hij uit. "Dat kunnen uiteenlopende dingen zijn. Een grenzenverlegger is bijvoorbeeld iemand die graag wint en steeds beter wil worden. Voor een sterkte-architect is dat niet belangrijk. Hij wil gewoon dat zijn team goed samenspeelt."

Storm Pauwels (11) van Freinetschool De Harp in de Bagattenstraat is allebei. "Als ik voetbal, vind ik het leuk als ik scoor en mijn ploeg wint", zegt hij. "Maar als team samenwerken vind ik ook belangrijk." Storm herkent zijn talenten wel, maar heeft wat moeite met de namen. "Ik had nooit gedacht dat ik een grenzenverlegger zou zijn. Ik dacht dat dat voor de oorlog was, omdat ze daarin de grenzen verleggen." 

Met de verschillende talenten wil De Wulf kinderen laten inzien dat ze uniek zijn. "Dat is belangrijk, want 80 procent van de kinderen tussen tien en twaalf vindt zichzelf niet goed genoeg." Schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen), die ook onder de stadshal was, is het met hem eens. "Elk kind heeft zijn eigen talenten. We moeten met de kinderen zelf op zoek gaan naar wat ze leuk vinden en waarom ze het leuk vinden. Dat is belangrijk voor onder andere de studiekeuze als ze naar het middelbaar gaan."