13 mei 2021

"Juf, ik vind mijn kleur niet!"

Kleurpotloden in diverse tinten huidskleur in de Gentse scholen.

De ‘huidskleur’ van poppen, pleisters en kleurpotloden is vaak en nog altijd beperkt tot zalmroze of lichtbeige. Onbewust krijgen kinderen met een andere huidskleur het signaal dat zij minder meetellen. Onderzoek toont hoe belangrijk het is om in gesprek te gaan met heel jonge kinderen over beeldvorming en zelfbeeld. Daarom zal het Gentse onderwijs kleurpotloden verdelen in diverse tinten huidskleur. 

 

“Ook ik tekende mezelf met een roze kleurpotlood, dat heeft een impact op je zelfbeeld. Kinderen zien de wereld in de kleuren die we ze geven. Ik ben tevreden dat  de Gentse scholen met deze kleurenset aan de slag zullen kunnen” - Fourat Ben Chikha, fractieleider Groen Gent.

Preventief strijden tegen discriminatie

“Dit is een creatief middel om op school preventief te werken in de strijd tegen discriminatie en racisme. We koppelen deze set aan tips & tricks voor leerkrachten om het diversiteitsgesprek in de klas aan te gaan. Het is 1 element in een groter verhaal. Hoe de potloden best verdeeld zullen worden, ben ik nu aan het bekijken. Het wordt een mooie samenwerking met mijn collega Astrid De Bruycker, bevoegd voor gelijke kansen.” - Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs.

 

De navormingen over diversiteit voor leerkrachten worden nu ook gebundeld in een centrale databank, GIDS, een acroniem voor Gentse Inspiratiebank voor Diversiteit op School.

 

Meer informatie: 

Gentse inspiratiebank voor diversiteit op school (GIDS)

Kijktip 1: 'Welke pop vind je lelijk?' De kinderen zijn niet kleurenblind - VPRO 

Kijktip 2: Van zalmroze tot donkerbruin, positieve reacties op diversiteit in potlodendoos: "Niemand heeft dezelfde huidskleur" - VRT