29 jan 2015

Kleuters Laurentinstituut geëvacueerd

Het Laatste Nieuws - 29 januari 2015 - Jurgen Eeckhout Geurhinder 'Gaslek' blijkt uiteindelijk afkomstig van roofingwerken.Een 120-tal kleutertjes van het François Laurentinstituut in de Onderstraat in Gent moest gisteren geëvacueerd worden nadat de keukenploeg een gasgeur had geroken. "Er was geen reden tot paniek, maar met kinderen kan je geen risico nemen", zegt schepen

Elke Decruynaere.

Rond 10.30 uur sloeg de schoonmaakploeg van het François Laurentinstituut alarm toen er een gasgeur werd waargenomen in de keuken. "De school nam geen enkel risico en evacueerde  meteen alle 120 kinderen", aldus schepen van Onderwijs Elke Decruynaere. "Zij werden naar de overkant van de straat gebracht, waar ze terecht konden in de basisschool van het François Laurentinstituut. Daar keken ze naar een film. De evacuatie verliep erg vlot en de kinderen hebben van de hele commotie nauwelijks iets gemerkt."

De brandweer en nutsmaatschappij Eandis kwamen ter plaatse. Zij zochten uit waar de gasgeur vandaan kwam. De politie zette daarop de Onderstraat, op het kruispunt met de Belfortstraat, volledig af. Na ruim een uur kwam het verlossende nieuws: er werd niks gevaarlijks gevonden. Van een gaslek was zelfs helemaal geen sprake. De geurhinder was wel afkomstig van roofingwerken die in de buurt werden uitgevoerd. Tijdens die werkzaamheden kwamen de dampen via de schoorsteen in de kleuterschool terecht. Nadat het volledige gebouw gecontroleerd was, gaf de brandweer de kleuterafdeling rond 11.45 uur opnieuw vrij.

"Er was geen reden tot paniek, maar met kinderen kan je geen risico's nemen", was Decruynaere duidelijk.

Niet de eerste keer

De kinderopvang en de kleuterschool zijn ondertussen al vertrouwd met evacuaties en verhuizen. In juli 2013 veroorzaakten de bouwwerken aan het nieuwe winkelcomplex aan de Vrijdagsmarkt zelfs een grote barst in het gebouw, waardoor het bijna in tweeën leek te scheuren. Uiteindelijk moesten toen zo'n 35 tot 40 kinderen elders opgevangen worden. De Nederlandse projectontwikkelaar MG Real Estate ontkende toen dat de aannemer fouten had gemaakt. Bij vragen kunnen de ouders terecht bij het secretariaat op 09/22.26.58.