21 jun 2019

Kraak de code

In deze digitale wereld is het belangrijk dat jonge kinderen leren hoe computers ‘denken’. Dat is interessant voor hun latere beroepsleven, maar ook om te functioneren in onze steeds veranderende en volop digitale maatschappij. Code City wil alle kinderen en jongeren laten kennis maken met coderen en ‘computationeel denken’.

Complexe problemen oplossen, verschillende manieren zien om tot een oplossing te komen, samenwerken, creatief denken… dat zijn belangrijke vaardigheden die initatiefnemers Digipolis, Digitaal Talent@Gent, Fyxxi en Stad Gent met Code City naar de lagere scholen willen brengen. Stad Gent ondersteunt en financiert.

Code City vond plaats in het voorjaar van 2018 en 2019. Vrijwillige coaches trokken met een codeerles naar de Gentse basisscholen over de netten heen. In 2018 deden ze een Minecraft-Code Uur, in 2019 gingen ze aan de slag met Bluebot-robotjes. Het doel was om kinderen spelenderwijs de basis van programmeren aan te leren.

Het is belangrijk om deze STEM-vaardigheden (Science, Technology, Engineering & Mathematics) enerzijds vroeg aan te bieden maar ook om via het reguliere onderwijs die kinderen te bereiken waarvan de ouders minder technologie minded zijn.

“Leerkrachten moeten al van vele markten thuis zijn en komen er soms niet toe om de nieuwste leerdomeinen uit te pluizen. Als een coach in de klas komt met kant-en-klaar materiaal, dan kunnen ze samen aan de slag gaan”, geeft Elke Decruynaere, schepen van onderwijs, mee.

Code City stuurde 152 vrijwillige coaches uit naar 75 Gentse scholen. Samen begeleidden ze 160 codeerlessen waardoor meer dan 3.700 kinderen de beginselen van programmeren leerden kennen. Code City werd op een aantrekkelijke en kind-gerichte manier aangebracht en kon op veel enthousiasme rekenen van het jonge publiek. De sessies trokken ook veel leerkrachten over de schreef. In het najaar volgen nog vormingen voor de leerkrachten, zodat ze hierop kunnen verderbouwen.


De deelnemende klassen konden nadien meedoen aan een fotowedstrijd en een Blue-Botset winnen. Er kwamen 69 inzendingen binnen, met stuk voor stuk creatieve foto’s vol enthousiaste coderende kinderen. De winnende klassen komen uit De Mozaiek Bis, Sint-Lievenspoort en De Krekel.