13 nov 2019

KSA'er Thales De Vreeze, hiphopper Kwame Mullz en vzw Tejo winnen Jong & Wijs Prijs!

De winnaars van de vierde Jong & Wijs Prijs zijn gekend: KSA'er Thales De Vreeze, hiphopper Kwame Mullz en vzw Tejo zijn dit jaar de gelukkigen. De publieksprijs gaat naar Sint-Michielsbeweging Gent. En Patrick Hoens van vzw ’t Leebeekje wint de lifetime achievement award.

Met de prijs wil de Stad Gent mensen en organisaties die zich inzetten om van Gent een kind- en jeugdvriendelijke stad te maken in de kijker zetten.

De Jong & Wijs Prijs wordt uitgereikt in drie categorieën en elke Gentenaar kon een kandidaat nomineren. Uit vijftien inzendingen koos de jury de drie winnaars. Elke winnaar krijgt 750 euro. Nadien stemden 1.470 Gentenaars voor de publieksprijs.

'Gent is gebaat bij een sterk, geëngageerd en kritisch middenveld. Ook het middenveld maakt Gent kind- en jeugdvriendelijk en houdt het stadsbestuur alert om er voluit voor te blijven gaan. Om dat in de verf te zetten, reiken we de Jong & Wijs Prijs uit.'
Elke Decruynaere, schepen van Jeugd

De winnaars zijn …

De winnaar in de categorie jongeren (-26) is Thales De Vreese. Eén van de enthousiaste vrijwilligers die de Gentse KSA-groepen ondersteunt. Hij trok mee de organisatie van het Pleintjesproject, waarbij Gentse KSA-leidingen op verschillende pleintjes spelen organiseerden voor jongeren die niet in de jeugdbeweging zitten. Dat is een project dat ook volgend jaar weer zal plaatsvinden. Thales staat altijd klaar met een glimlach, een luisterend oor, goede raad én was ook een van de trekkers van Dag van de Jeugdbeweging 2017.

Kwame Mullz mag naar huis met de prijs in de categorie volwassenen. Kwame is een 32-jarige Gentse hiphopartiest met Ghanese roots die zich inzet voor het ontwikkelen van muzikaal talent bij jongeren van diverse achtergrond. Als jeugdwerker werkte hij vroeger bij vzw Jong, nu geeft hij regelmatig workshops voor Graffiti vzw. Hij is ook voortdurend bezig met het opnemen van de stem van jongeren uit de Rabotwijk, de Brugse Poort en de Dampoortwijk en biedt deze jongeren coaching en podiumkansen aan. Als hij een optreden geeft, staan er steevast een paar jongeren mee op het podium. Dat doet hij belangeloos, zonder contract en zonder budget, uit pure liefde voor muziek en jeugdwerk. Kwame bereikt vooral jongeren die buiten het georganiseerde jeugdwerk vallen.

In de categorie organisatie sleept TEJO Gent de prijs in de wacht. Tejo Gent is een onafhankelijk Gents burgerinitiatief dat jongeren tussen 10 en 20 jaar met psychische en emotionele problemen weer op weg helpt. De organisatie is opgestart in 2013 door vijf initiatiefnemers. Vrijwillige, deskundige hulpverleners bieden anoniem en gratis psychotherapeutische hulp aan jongeren. Elk jaar weten ongeveer 250 nieuwe jongeren Tejo Gent te vinden voor aangepaste hulpverlening.

Tenslotte is er ook nog de publieksprijs, die dit jaar naar de Sint-Michielsbeweging Gent gaat. Deze startte vijf jaar geleden met een aantal sociaal-maatschappelijk projecten rond kinderen en gezinnen in nood. Centraal in de activiteiten staat de vriendschap. Op zaterdagnamiddag begeleiden de jongeren van het Sint-Michielshuis kinderen met hun huiswerk in overleg met de scholen. In de vakanties organiseert het huis tal van daguitstappen. Verder gaan ze dagelijks aan de slag met de talenten van de leerlingen en ondersteunen ze hen ook in hun hobby's. Zo koopt het huis allerlei materiaal aan (voetbaltenues, fietsen...) en worden schoolrekeningen voor uitstappen en klasreizen betaald.

Patrick Hoens wint de lifetime achievement award

Dit jaar werd uitzonderlijk een lifetime achievement award uitgereikt aan Patrick Hoens van vzw ‘t Leebeekje. Kinder- en jeugdwerking ’t Leebeekje in Nieuw Gent stopte op 30 juni 2019 na meer dan 35 jaar werking. Op het afscheidsfeest klonken er alleen maar warme, emotionele en lovende woorden voor alle vrijwilligers van ’t Leebeekje en met speciale vermelding van broeder Patrick. ’t Leebeekje was voor vele generaties jongeren van Nieuw-Gent een tweede thuis geworden. Broeder Patrick was daarbij een vertrouwenspersoon die er steeds voor hen was. De lifetime achievement award werd hem met grote dankbaarheid en felicitaties overhandigd.

Bekijk hier de Reportage Jong en Wijs prijsuitreiking in het stadhuis.

 

Klik op onderstaande links voor meer informatie: