15 dec 2020

Gent behaalt voor de tweede keer het label kindvriendelijke stad

Gent mag zich voor de tweede keer zes jaar lang officieel een kindvriendelijke stad noemen. De Stad kreeg vandaag, op dinsdag 15 december 2020, het label toegekend door een jury van experten kindvriendelijk beleid.

"Een stad die goed is voor kinderen en jongeren, is goed voor élke Gentenaar. Ouders vinden in zo’n stad steun en rust, iedereen plukt de vruchten van meer groen en veiliger verkeer."

Elke Decruynaere, schepen van Jeugd

De Stad Gent behaalde een eerste keer het label in 2014 en realiseerde onder andere groene, avontuurlijke speelplaatsen, kindvriendelijke horeca, de omvorming van parking naar park op het Maaseikplein, speelhoekjes in enkele dienstencentra, enzovoort. Toen kregen de eerste steden en gemeenten het label toegekend. Dat Gent nu het label opnieuw krijgt, betekent veel. In 2024 organiseert Gent immers het 'Jaar van de jongeren', en de Stad stelt zich voor dat jaar ook kandidaat als Europese Jongerenhoofdstad.

"Er wordt door beleidsmakers vaak gesproken over kinderen en jongeren, maar te weinig met kinderen en jongeren. Met dit label belonen we steden en gemeenten die écht rekening houden met de impact van hun beslissingen op de brede leefwereld van kinderen, jongeren, hun gezinnen en verenigingen."

Benjamin Dalle, Vlaams minister van Jeugd

De jury van het label oordeelt als volgt:
"De visie op kindvriendelijkheid wordt door een stevige, op elkaar afgestemde ploeg (zowel ambtelijk als bestuurlijk) uitgedragen en wint steeds verder aan impact. Gent is gedreven om als stad ook de fakkel van het label te dragen en investeert mee in de uitbouw van een breed en kwaliteitsvol jeugdvriendelijk beleid."

Het stadsbestuur investeert deze legislatuur jaarlijks 1,1 miljoen euro extra om het vrijetijdsaanbod en jeugdwelzijnswerk voor kinderen en jongeren in kwetsbare situaties uit te breiden en zet de jongeren zelf aan het stuur. Een ander voorbeeld is het Kinderen Eerst. Dat initiatief brengt ouders of jongeren met de juiste instanties in contact, en gaat op zoek naar voordelen waar het gezin nog geen gebruik van maakt, zoals een studietoelage of medische kaart.

 

Meer informatie

Klik hier om enkele acties van de stad Gent te zien

Klik hier om te weten waarvoor het Label staat.

Gent, Europese Jongerenhoofdstad in 2024