04 mei 2016

Leerlingen Sint-Antonius willen wereldrecord

- Het Nieuwsblad - 04 mei 2016 Bert Van der Hoogerstraete

De grootste mindmap ter wereld maken. Dat is het plan van de tweede- en derdejaars van Sint-Antonius in de Holstraat. De bedoeling? "Mijn leerlingen beter leren studeren", zegt hun leraar.

Een paar weken geleden werden de leerlingen door hun directeur uitgedaagd om de grootste mindmap ter wereld te maken. Zo'n mindmap is een schema met kernwoorden dat helpt bij het leren.

Na twee weken brainstormen zijn ze eruit: Ze gaan hun mindmap op een tifo laten aanbrengen. Dat is een groot spandoek dat bij
voetbalmatchen wordt gebruikt. "Het wereldrecord van de grootste mindmap staat op 400 m 2. Wij willen dat de onze 450 m 2 wordt",
zegt Bryce (16). Hij is verantwoordelijk voor het financiële aspect van de uitdaging. "We zamelen geld in via crowdfunding. We hebben de kaap van duizend euro gerond, maar we hebben zeker 2.000 euro nodig."

 

Leren leren

De recordpoging past in het project 'Durven Leren, Leren Delen' van de school. "We willen dat de leerlingen ontdekken hoe ze beter kunnen leren en hoe ze die kennis met anderen kunnen delen", zegt leercoach Tommy Opgenhaffen. "Een mindmap is daar een handig hulpmiddel bij."

Tijdens het de uitwerking van hun recordpoging sleutelen de leerlingen ook aan hun sociale vaardigheden. "Ze communiceren zelf met de pers en met de partners. Het is dus meer dan zomaar 'leren' leren."

Schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen) kwam naar de school om de leerlingen een hart onder de riem te steken. "Jullie hebben heel goed nagedacht over de organisatie van jullie project", zei ze. "Maar hou er rekening mee dat mijn aanwezigheid nu wel betekent dat het serieus is, hé!" (lacht)

Op 1 juni weten de leerlingen of de recordpoging geslaagd is. Dan hangen ze onder het toeziend oog van een gerechtsdeurwaarder en een mindmap-expert hun tifo uit in de Ghelamco Arena.

Wie een steentje wil bijdragen aan de recordpoging, kan daarvoor terecht op www.hellocrowd.be met de zoekterm 'HTISA'.

Bert Van der Hoogerstraete
Copyright © 2015 Corelio. Alle rechten voorbehouden