14 jun 2017

Leerlingen tonen identiteit in expo ‘What’s my name?’ in STAM

Het Nieuwsblad - 14 juni 2017 PHTI doorbreekt klasmuren en gaat creatief op zoek naar zichzelfIn het Stadsmuseum (STAM) op de Bijlokesite tonen leerlingen van de richting Kantoor van het Provinciaal Handels -en Taalinstituut vanaf vandaag tot en met 23 juni hun eigen identiteit in de expo 'What's my name?'

Het resultaat van een maandenlang project waarbij ze in creatieve beelden van fotografe Tine Guns en eigen teksten op zoek gaan naar wat hen met elkaar verbindt. "Misschien een kleinschalig project, maar onze leerlingen die in een school met bijna zeventig nationaliteiten en veertig gesproken talen dagelijks hun weg zoeken, hebben er zeker een steen mee verlegd en zijn zo onze ambassadeurs geworden", vertelt PHTI-directeur Paulette De Vetter.

"Zichzelf op die leeftijd  al zien hangen in woord en beeld in een prachtig museum als het STAM, het is niet voor iedereen weg  gelegd", aldus Gents onderwijsschepen Elke Decruynaere (Groen) bij de officiële opening. "Kunst en creativiteit, in dit geval beelden van jezelf en anderen delen, is een ideale manier om polarisering tegen te gaan en jongeren uit de gematigde middengroep een stem te  geven."  Brecht Demeulenaere, directeur van  het Onderwijscentrum Gent, vond het belangrijk dat leerlingen in zo'n project aan hun eigen waarden en normen kunnen werken. "Het onderwijs loopt immers altijd voorop in zaken waar de maatschappij nog niet klaar mee is", klonk het. 

Het samenwerkingsproject tussen het PHTI, Onderwijscentrum Gent, MUS-E Belgium, het STAM, en Canon Cultuurcel kreeg ook de steun en de belangstelling van de bekendste oud-leerling van het Provinciaal Handels- en Taalinstituut, de Gentse imam en anti-radicaliseringsexpert Khalid Benhaddou. "Het is warm thuiskomen op deze school, die diversiteit als troef uitspeelt. Een voorbeeldschool die de weg toont die we allemaal zouden moeten nemen in deze multiculturele samenleving."  

Vuurloop

Dzhanan, Sevi, Abu, Imran, Iman, Ruqiya, Halima en Dilara uit de bso-richting 3 Kantoor B bleven bescheiden bij hun eigen expo in het STAM:  "Het waren stuk voor stuk leuke activiteiten waarvan we hier het resultaat tonen", vertelden ze. "Naar aanleiding van een bezoek aan de tentoonstelling "Adoptie, tussen avontuur en kwetsuur" in het Museum Dr. Guislain in Gent en het archief van de  vondelingenschuif schreven we zelf brieven naar kinderen zonder ouders. We gaven ze zelf een naam en formuleerden hen onze wensen voo  r hun toekomst. Het deed ons ook nadenken over onze eigen identiteit en op zoek gaan naar de betekenis van onze namen. Daar maakten we dan boekomslagen mee. Van onze prachtige portretten van fotografe Tine Guns werden sjablonen gemaakt, waarmee we onszelf vereeuwigden in het Graffitistraatje. Een montage op de fotowall  toont onszelf tegen de achtergrond van een zelfgekozen droomlocatie. Het meest onvergetelijke moment was zonder twijfel de "vuurloop" over gloeiende houtskool. Een ritueelmoment dat ons geloof in eigen kunnen en de samenhorigheid binnen en buiten de klas een boost gaf."

 

De expo 'What's my name?' is te bezoeken tot 27 juni 2017, telkens tijdens de openingsuren van het STAM (op weekdagen tussen 9.00 uur en 17.00 uur, tijdens het weekend van 10.00 uur tot 18.00 uur, gesloten op woensdag).