25 nov 2016

Lou en Gentse kleuterleerkrachten doorprikken stereotypes

In schoolboeken zien we nog al te vaak de typische mannen- en vrouwenjobs, een traditioneel gezin, een blanke samenleving, jongens die met auto's spelen en meisjes met poppen. Hoewel de laatste jaren al vooruitgang werd geboekt, is de nood groot. Daarom ontwikkelde Çavaria samen met , de schrijfster van de boekjes van Anna, het boekje 'Lou op weg naar school'. In dit boekje, voor kleuters van de eerste tot en met de derde kleuterklas, wandelt Lou naar school en gaat hij op schoolreis in de hedendaagse omgeving. Diversiteit is hierbij niet het centrale thema, wel de realiteit. Op de reis van Lou ontdekken de kleuters het verkeer, verschillende beroepen en gezinsvormen,?

Kathleen Amant

Om scholen te ondersteunen in hun inzet voor diversiteit, schenkt de Stad Gent iedere kleuterschool twee Lou-pakketten en een vorming van Çavaria, die plaatsvond op woensdag 23 november. Er waren ruim 80 leerkrachten uit 65 scholen op het vormingsmoment aanwezig.Het pakket bestaat uit het boekje en bijhorend educatief materiaal: een plattegrond, een memoryspel, drie puzzels, een beroepenset, vertelplaten, prentensets en een introductie. In de vorming van Çavaria wordt kort ingegaan op de vernieuwende visie, namelijk diversiteit als realiteit, waarmee de Lou-boeken worden gemaakt.

Er wordt nagedacht over onze eigen visie op diversiteit, als mens en als leerkracht. De nadruk ligt op de klaspraktijk: hoe krijgt diversiteit zijn plek in de kleuterklas?

In de eerste plaats wordt gekeken welke mogelijkheden het educatieve pakket biedt. Maar Çavaria gaat verder en bekijkt het ruimer. Hoe kan een leerkracht een jaar lang diversiteit aan bod laten komen, zowel expliciet als impliciet? Dit educatieve pakket rond Lou is slechts een begin, want er staan nog meer boekjes rond dit nieuwe personage op stapel. In deze reeks staat diversiteit niet centraal, maar is het een evidentie.

Schepen van Onderwijs Elke Decruynaere: "Er is veel interesse voor de vorming, wat toont dat dit leeft bij schoolteams. Onze samenleving is veranderd, tijd om ook de schoolboeken te veranderen en daar jong mee te beginnen. Kinderen worden niet geboren met stereotypes maar leren ze aan."

Voor meer info verwijzen we naar deze website. Je kan telefonisch contact opnemen : 09 223 69 29.