05 okt 2016

Lunch met LEF toont de weg naar duurzame schoolkeuken

Vilt - 05/10/2016

In Freinetschool De Harp in Gent werd vorige week vrijdag een 'lunch met LEF' geserveerd aan de leerlingen en leerkrachten. Wervel bedacht die term om aan te geven dat er gekookt wordt met lokale producten die ecologisch geteeld zijn en waarvoor de boer een faire prijs kreeg. Alle ingrediënten werden kraakvers aangeleverd door vier bioboeren uit de regio. Gents restaurant Avalon en de Gentse fietskoerier Cargo Vélo maakten het lokale plaatje compleet. Duurzame schoolmaaltijden winnen terrein in Gent want de stad werkt vanaf 2017 met nieuwe bestekcriteria, waarin bijvoorbeeld staat dat 15 procent van de ingrediënten van biologische origine moet zijn. De LEF-maaltijden, zoals er tot grote tevredenheid van ouders en leerlingen twee georganiseerd zijn in evenveel jaar tijd, krijgen de status van pilootproject.LEF in 'lunch met LEF' staat voor lokaal, ecologisch en fair. Op vraag van het oudercomité van Freinetschool De Harp in Gent ging Wervel aan de slag met deze criteria bij het (voor)bereiden van een schoolmaaltijd. Vorig jaar werd daar een eerste keer mee geëxperimenteerd in stadsschool De Vlieger, waar bijna 200 kinderen een lunch voorgeschoteld kregen met groenten recht van het veld. In de Freinetschool stond het volgende op de menu: pompoensoep, gebakken patatjes, een stoofpotje van courgette en tofu, gewokte wortel en savooi, een gemengd slaatje met tomaat en fruityoghurt. En dit voor de prijs van vier euro want de ouders waren niet enkel benieuwd naar wat er mogelijk is, maar ook tegen welke prijs.

"We kunnen de prijs relatief laag houden omdat de maaltijd vooral bestaat uit plantaardige en seizoensgebonden producten", zegt Benny Van de Velde van Wervel vzw. Toch is de 'lunch met LEF' iets duurder dan de reguliere maaltijd (die 3,2 euro kost, nvdr.), maar voor de meeste mensen nog steeds heel betaalbaar. Bij Wervel zijn ze ervan overtuigd dat gezonde maaltijden zichzelf terugbetalen. "We krijgen gezondere kinderen die op hun beurt ook hun ouders gezonder zullen maken. De maatschappelijke kosten van obesitas en diabetes zijn momenteel vele keren hoger dan die van schoolmaaltijden. Voor wie een gezonde maaltijd te duur is, moet de overheid iets doen. Want armoede is het échte sociale probleem, en niet dure schoolmaaltijden. Voor te goedkope maaltijden betalen de eter, de teler en de kok uiteindelijk de prijs", aldus nog Van de Velde.

Directrice Cindy Step was in haar nopjes: "Het zou fantastisch zijn, mochten we dit elke dag kunnen serveren aan onze kinderen". En ook de leerlingen lieten het zich welgevallen. "Ik heb nog nooit zo veel gegeten op school," zegt Toos (4), terwijl ze aanschuift voor een tweede portie. Het weekend op De Harp werd ingezet met een boerenmarkt. De ouders konden hun inkopen doen bij dezelfde boeren die de ingrediënten van de Lunch met LEF teelden. Het concept werd enthousiast door iedereen enthousiast onthaald. "Verse producten, rechtstreeks van de boer kopen terwijl ik mijn kinderen van school haal? Dat is kei-efficiënt!", is een papa enthousiast. Naomi Dhont van bioboerderij De Zwaluw was snel uitverkocht: "Ik sprak al af met de andere boeren om dit maandelijks te herhalen".

Na de lunch op vrijdag kwamen ambtenaren en beleidsmakers een kijkje nemen in het kader van de Lokale Voedseldag van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten. Gentse schepenen Martine De Regge (Facility Management) en Elke Decruynaere (Onderwijs en Opvoeding) legden uit hoe de stad inzet op de verduurzaming van de schoolmaaltijden in een nieuw bestek, dat vanaf januari in uitvoering gaat. "De criteria omvatten onder andere 15 procent biologische ingrediënten, duurzame visvangst, eieren van kippen met vrije uitloop, donderdag veggiedag en aandacht voor seizoensgebonden producten en fair trade. Ook moeten elke week rauwe groenten worden geserveerd en wordt het gebruik van sauzen beperkt."

Extra punten kunnen de kandidaat-leveranciers verdienen met innovatieve voorstellen, het inschakelen van sociale tewerkstelling en het verduurzamen van hun logistiek. De leerlingen uit de Gentse stadsscholen en hun ouders nemen deel aan de smaakpanels die als klankbord zullen fungeren. In 2017 zal de stad Gent ook een pilootproject opzetten met LEF-maaltijden in een tweetal scholen. "Wervel, die in schoolmaaltijden een belangrijke hefboom ziet ter ondersteuning van lokale landbouw, is kandidaat om dit uit te voeren", zegt Benny Van de Velde, "want we willen met de lunch met LEF de stad graag inspireren omtrent het verder verduurzamen van de schoolmaaltijden."

De aanpak met voorlopers en volgers heeft zijn potentieel volgens Van de Velde in Denemarken al bewezen. "Hoofdstad Kopenhagen stelde zich tot doel om alle schoolkeukens te doen overschakelen op biologische ingrediënten tegen 2015. De buit is nog niet voor de volle 100 procent binnen maar scholen die al veel verder stonden dan het uitgestippelde stappenplan namen de andere scholen op sleeptouw." Op dezelfde manier zal het pilootproject nog ambitieuzer moeten zijn dan het vanaf 2017 gangbare bestek voor schoolmaaltijden.

 

Meer informatie

Wervel vzw