24 nov 2017

Mama's leren koken op school

Het Nieuwsblad - 24 november 2017 - Rudy Tollenaere

Een tiental mama's van kinderen uit verschillende schoolnetten volgen vijf weken lang workshops gezond koken in het buurtcentrum Dampoort-Bernadette. Zo hoopt de Stad Gent na de kinderen ook hun ouders te overtuigen van het belang van gezonde voeding.Het lijkt wat vreemd: moeders van kinderen uit de basisschool die moeten leren hoe ze gezonde maaltijden moeten klaarmaken. Maar het is nodig, want wat baat het dat de Stad inspanningen doet om kinderen op school een gezonde maaltijd voor te schotelen, als ze thuis ongezonde voeding op het bord krijgen?

 

"Kinderen uit Gentse basisscholen die met een lege of slecht gevulde brooddoos naar school komen, terwijl hun ouders soms het eten uit hun mond sparen: het is een harde realiteit waar we niet naast kunnen kijken", zei schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen) bij de voorstelling van het Ouderkookateljee voor gezonde voeding.

Voedingsdriehoek

De ouders die aan de eerste workshops deelnemen, geven het toe: "Dit is echt nuttig. We krijgen enkele uren theorie met informatie krijgen over de nieuwe voedingsdriehoek. Er zijn ook 'spelletjes' waarbij we gezond en minder gezond voedsel van elkaar moeten onderscheiden. En daarna gaan we aan de slag in de keuken", ­aldus oma Connie.

"We leren trouwens niet alleen gezond te koken. We krijgen ter plaatse een kom soep en we mogen een gezond vieruurtje voor de kinderen én de bereide maaltijd meenemen naar huis. Dat is drie keer winst. Voor wie het financieel moeilijk heeft, maakt dat echt een verschil uit, hoor", vult mama Sandra aan.

Mama Michelle bekijkt het nog anders: "Ik probeer hier te leren hoe ik een voedzame maaltijd kan maken die toch budgetvriendelijk is."

De kinderen komen uit basisscholen van de verschillende schoolnetten in de buurt Dampoort-Bernadette. "Dat het project buurtgericht is, is belangrijk", zegt schepen van Welzijn Resul Tapmaz (SP.A). "Ook de wijkgezondheidscentra en het netwerk Brede School werken mee." Kiwanis Gent ondersteunt het project door de voedingswaren en de keukenschorten van de moeders te betalen.

Voorlopig gaat het om drie reeksen van vijf workshops in de wijk Dampoort-Bernadette. Later wil men het project ook in andere wijken testen.

Rudy Tollenaere

 

Meer informatie

Onderwijscentrum Gent