11 mrt 2015

Meer autivriendelijke klassen

Het Laatste Nieuws - 11 maart 2015 Vanaf 1 september 2015 wordt het aangepast onderwijs voor jongeren met autisme die normaal begaafd zijn, in ons land uitgebreid. In Gent komen er vier scholen bij waar dergelijk onderwijs wordt aangeboden. "Dit is de enige oplossing voor de kampeerproblematiek", zegt schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen).Aan Reynaertschool Impuls in Oostakker en Sint-Gregorius in Gentbrugge, de enige twee secundaire scholen waar momenteel aangepast onderwijs wordt aangeboden voor kinderen met autisme, staan nu al ouders te kamperen om hun kind aanstaande maandag in te schrijven. Gisteren las u in onze krant nog het verhaal van enkele van die ouders. "Nochtans kan aangepast onderwijs met enkele eenvoudige ingrepen in élke school aangeboden worden", zei een moeder toen nog.

 

'Gewoon' diploma

Schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen) heeft voor die ouders goed nieuws. "Verschillende scholen in Gent kregen van minister Crevits de toestemming om vanaf september type 9-onderwijs aan te bieden. Dat is onderwijs voor kinderen met autisme die perfect een 'gewoon' diploma kunnen behalen, maar daarvoor een speciale behandeling nodig hebben", zegt Decruynaere. "Die capaciteitsuitbreiding is de enige échte oplossing voor de kampeerproblematiek. Ik leef mee met die ouders en begrijp hen, want zij willen natuurlijk het beste voor hun kind. Maar kamperen is echt niet meer van deze tijd."

Het onderwijstype 9 is er voor die jongeren die geen verstandelijke beperking hebben, maar die in een gewone schoolomgeving te veel stress ervaren om goed te kunnen functioneren. Omdat er geen aangepast kader is voor hen, raken vele van die jongeren achterop of studeren ze zelfs gewoon niet af. In Gent wordt autivriendelijk onderwijs op ASO-niveau nu al aangeboden bij Reynaertschool Impuls in Oostakker en in het Sint-Gregoriuscollege in Gentbrugge. Vier andere scholen kregen ook een positief advies van de Vlaamse overheid. Sint-Juliaan aan de Stropkaai, Ivio Binnenhof in de Peperstraat, Instituut Bert Carlier op de Oudenaardsesteenweg en Sint-Jozef in de Ebergiste De Deynestraat mogen vanaf september type 9-onderwijs aanbieden.

 

Geen limiet

Carine Bauwens, directeur van Ivio Binnenhof, is blij. "Wij hebben al jarenlang een autiwerking, maar helemaal nieuw is het onderwijs type 9, waarvoor we samenwerken met de hele scholengemeenschap", zegt Bauwens. "Wij hebben hiervoor geen capaciteit bepaald. Iedereen kan dus inschrijven en op basis van het aantal inschrijvingen bepalen we onze klassen. De inschrijvingen lopen vanaf maandag 16 maart."

Laurence Van Eenaeme