26 jan 2017

Meer dan 1.800 extra plaatsen in stadsscholen

Het Nieuwsblad - 26 januari 2017- Tuly Salumu Drie gloednieuwe scholen plus verbouwingen in liefst één op de drie van de bestaande scholen. Het stedelijk basisonderwijs creëert nu en de komende jaren 1.819 extra plaatsen. Dat is nodig, want vrijdag staan weer zo'n 3.200 peuters klaar om zich in een kleuterschool in te schrijven. De Klavertjes in de Moutstraat is een van de laatste stedelijke basisscholen die start met grootschalige werken om haar capaciteit met 48 plaatsen te vergroten. Gisteren werd de eerste steen gelegd van een nieuw gebouw voor 120 leerlingen. De school is daarmee zeker niet de enige: liefst één derde van de stedelijke basisscholen is aan het verbouwen. In totaal moet dat 1.819 extra plaatsen opleveren. En zo snel mogelijk, want vrijdag start de aanmeldingsronde. Dan gaan ouders van zo'n 3.200 kinderen op zoek naar een plaats in een kleuterschool. "Die zijn geboren in 2015 en staan nu allemaal klaar om naar school te gaan. Sinds 2006 pieken de geboortecijfers in Gent en dat zet zich ook dit jaar door. We móésten daarop inspelen", aldus Onderwijsschepen

Elke Decruynaere (Groen).

Maar er is nog een lange weg te gaan. Dit jaar zijn nog maar 278 plaatsen bijgekomen. In totaal staat de teller in het stedelijk onderwijs daarmee op 11.777 plaatsen in 36 scholen. Dat is ongeveer een derde van het volledige Gentse basisonderwijs, verspreid over alle netten.

 

Drie nieuwe scholen

 

Er staan ook drie nieuwe scholen gepland. Die zijn samen goed voor 730 extra plaatsen, al zal het nog even duren vooraleer die er allemaal zijn. Deze zomer gaat de bouw van basisschool de Oude Dokken van start. In september 2019 opent ze haar deuren voor 240 kinderen. Tegen dan moet ook basisschool Het Tandwiel in de Sint-Bernadettestraat in Sint-Amandsberg operationeel zijn. Op dezelfde site opende dit schooljaar al een nieuwe kleuterschool. Samen met de gelijknamige basisschool is die goed voor 240 plaatsen. De timing van de derde school, een nieuw gebouw in de Koningin Fabiolalaan, is nog onzeker. De komst van die school hangt samen met de vernieuwing van het Sint-Pietersstation.

 

Andere netten

 

Ook in de andere netten stijgt de capaciteit fors. In het vrije net moeten tegen 2019 1.714 extra plaatsen zijn gecreëerd, in het gemeenschapsonderwijs 859. Maar er zijn ook scholen die extra leerlingen inschrijven zonder daarvoor bij te bouwen. Zo werd vorig jaar en dit jaar aan basisscholen in Gentbrugge en Wondelgem gevraagd of ze tijdelijk een aantal plaatsen konden bijmaken om de druk in die buurten te verlichten.